IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мястото на соларните панели трябва да е в близост до потреблението

Електроиндустрията е сред водещите експортни сектори, сочат данни на БАСЕЛ

21:38 | 01.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Соларните централи трябва да бъдат върху покривите и фасадите на жилищните, производствени или търговски помещения, тоест в близост до мястото, където се ползва електроенергията, която генерират. Този коментар направи Димитър Белелиев, председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) по време на събитие, на което бяха представени данни за сектора.

Според него сегашният модел на изграждане - големи централи на отдалечени места, е предизвикателство за сектора. Процедурата по присъединяване на тези соларни панели пък трябва да става "с няколко клика", допълни още той.

Електроиндустрията е една от водещите експортни индустрии на България, сочат последните данни на БАСЕЛ. През 2021 година генерираният от електроиндустрията износ е с дял от 10,5% от общия износ на страната, или 3,6 млрд. евро. Става въпрос за кабелни форми за автомобили, електронни интегрални схеми,електрически табла, трансформатори, акумулатори, бойлери и хладилници.

От 2007 година насам се наблюдава над три пъти увеличение на обема на производството, а през 2020 година оборотът на бранша съставлява 3,8 млрд. евро или около 11% от цялата българска преработваща индустрия.

В областта на производството и ремонта на електронни уреди и електрически съоръжения в България работят около 1300 компании с около 55 хил. служители, разказа още изпълнителният директор на БАСЕЛ Орлин Димитров, цитиран от пресцентъра на организацията.

Чуждестранни инвеститори в сектора са компании като Schneider Electric, Festo, Siemens, ABB, Liebcherr , Melexis  и т.н.

Сред основните предизвикателства за индустрията е липсата на подготвени кадри, коментира още Белелиев. Според него решение е държавата да позволи наемането на чужденци, както и образователната система да се фокусира върху кадрите нужни за икономиката.

Неясната цена на електроенергията също пречи на бизнеса да планира разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още