IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Белелиев: Набирането на капитал на БФБ ще ускори развитието на "АмонРа Енерджи"

Дружеството, което подаде заявка за четвъртото за 2022 г. IPO на пазар BEAM, ще строи логистични бази край Стара Загора и Букурещ и се готви за разширяване към Македония и Гърция

08:15 | 11.11.22 г.
Д-р инж. Димитър Белелиев. Снимка: АмонРа Енерджи АД
Д-р инж. Димитър Белелиев. Снимка: АмонРа Енерджи АД

„АмонРа Енерджи“ АД е четвъртата компания, която изяви намерение да осъществи първично публично предлагане на акции на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса (БФБ) тази година. Дружеството търгува с оборудване за малки и средни соларни централи. То притежава и дъщерна компания, която инсталира фотоволтаични модули и системи по покриви на жилищни и промишлени сгради.

За пазара на фотоволтаични решения за домакинствата и малкия и среден бизнес и плановете за развитието на компанията разговаряме с изпълнителния ѝ директор д-р инж. Димитър Белелиев.

Инж. Димитър Белелиев
Личен архив

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. От 2002 г. е председател на съвета на директорите на „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ) ЕАД, както и на други дружества от енергийния сектор. Участвал е в управлението на „Енергоремонт холдинг“ АД, „Енергоремонт Варна” АД и „Енергоремонт Русе” АД. През 2020 г. основава „АмонРа Енерджи“ АД – сертифициран център за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика. Завършил е Техническия университет в София, магистър по икономика със специалност „Енергиен бизнес“, от Университета по национално и световно стопанство (УНСС). Автор е на ред публикации по теми, свързани с енергийната сигурност.

- Г-н Белелиев, избрали сте труден момент за листване предвид икономическата и геополитическата ситуация по света, която се отразява негативно на пазарите. За какви сценарии при IPO-то се подготвя компанията?

Действително сега като че ли не е най-добрият момент за инвестиции, но бизнесът, към който ние сме се насочили, е в подем и така ще бъде поне следващите 8 години. Ние избираме да бъдем публична компания заради самата същност на публичността. Набирането на капитал е важно дотолкова, че да ни подсигури по-бързо развитие и по-голям пазарен дял в съседните на България държави.

- Целите се в максималния размер средства, които може да се наберат от пазар BEAM. Каква е минималната граница, при която ще считате предлагането за успешно?

Минималната сума, която сме заложили да наберем, е в размер на 2,480 млн. лева, както е заложено в проспекта.

Но отново искам да подчертая, че за нас не е толкова важно дали ще наберем максималната сума или 50% от нея, или минимума. Финансовите ни отчети позволяват да вземем капитал и от банка. И в момента при капитал на компанията 6 млн. лева ползваме банково финансиране в размер на 4 млн. лева под формата на овърдрафт. Също така ползваме отложено плащане с почти всички доставчици, с които работим, което те са съобразили с нашите финансови възможности.

Ние целим догодина да постигнем или поне да доближим 200 млн. лева оборот. С 10 млн. лева оборотно финансиране това няма как да стане. На първо място, искаме да тестваме пазара. Финансирането чрез набиране на акционерен капитал излиза по-скъпо от дълговото финансиране. В момента все още не е толкова трудно да се получи банково финансиране при изгодни условия, догодина вероятно ще стане по-сложно и по-скъпо. Компанията е печеливша, с добър кредитен рейтинг, другите дружвества в групата на „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ) също имат добро финансово здраве.

Чрез листването на борсата ние най-вече целим да станем още по-прозрачни за нашите клиенти, партньори и доставчици. Първо, никой не вярва, че в България може да има такава компания. Всички първо се обаждат, за да проверят дали имаме това, което търсят, после идват на място, за да се уверят, и след това ни превеждат парите. Партньорите ни не могат да повярват, че не работим с изчакване и всичко е налично веднага. Един инсталатор може да дойде при нас и да получи всичко – от панелите и инверторите до конструкции, кабели, консумативи и т.н. Освен това в търговията за малките централи се постигат и по-добри маржове. След покупката клиентите ни имат достъп до дистанционо консултиране и до физическо асистиране при инсталирането ако това е наложително. Това дава усещане за сигурност и надеждност на всичките над 400 инсталиращи компании, които работят с нас.

- За какво ще използвате средствата, които ще наберете?

В момента компанията е позиционирана в района на София. Искаме да направим собствена логистична база и в Стара Загора, с която да покриваме Източна България. Районът на Стара Загора е подходящ, защото имотите са на поносими цени, а има и технически грамотен персонал. Една част от средствата ще използваме за това.

Планираме и изграждане на логистичен център в Букурещ, тъй като от тази година работим и в Румъния. Очакванията са ни румънският пазар за нас да бъде два пъти по-голям от българския, а цялостно погледнат, сигурно е пет пъти по-голям от българския.

Останалите средства ще се използват като оборотни, за да можем винаги да поемаме целия обем поръчки с моментално налични решения. Именно в това е голямата добавена стойност в допълнение на изграденото доверие.

- Освен експанзията в Румъния, планирате ли навлизане и на други пазари?

Започнахме продажби в Северна Македония, Сърбия и Гърция – като цяло на Балканския полуостров. Догодина ще решаваме за присъствието ни в тези държави, за да оценим как точно ще се организира пазарът.

- Защо компанията избра точно този пазарен сегмент – малките соларни инсталации на покриви?

Аз съм в енергийния бизнес от 2000 г., когато се приватизира Централната енергоремонтна база. След това участвах и в приватизацията и управлението на „Енергоремонт Холдинг“, от което излязох през 2010 г.

До бизнеса с фотоволтаичните модули и други подобни продукти стигнах, след като преди години решихме да направим на нашата сграда покривна соларна инсталация от 1,5 мгвт (интервюто се състоя в Централна енергоремонтна база в София, където „АмонРа Енерджи“ помещаваше доскоро офиса и складовите си площи. Дружеството междувременно се мести в собствена база в Драгоман – бел. авт.). Това беше преди 4 години. Тогава се сблъсках с реалността – към бизнеса с покривните централи се подхожда изключително непрофесионално. Доста големи български фирми-инсталатори правят мащабни проекти на земя, но за по-малки проекти – за къщи, и средни проекти – за промишлени сгради, все още няма добра експертиза.

Това беше моментът, в който започнахме да се занимаваме с такъв тип инсталации. Преди четири години бизнесът беше на нула, никой не искаше да предприема такива инвестиции, защото цената на тока беше 90 лева. И като цяло идеята за икономия на енергия не беше на дневен ред. А сега  всичко е различно. Цената е електроенергията е много висока, имаме и европейската Зелена сделка, която ще внесе още повече ентусиазъм в сектора до 2030 г.

За мен приоритет на държавата трябва да са точно малките и средни соларни централи, защото големите централи са много трудни за балансиране. Буквално разбиват системата за пренос и разпределение. Основните потребители в България са големите градове и най-вече София. Ако енергията се произвежда в Силистра, а трябва да бъде „докарана“ до София, някъде трябва да се направи балансирането и това води до огромни загуби. Технически правилното е енергията да се произвежда там, където се потребява.

Ние като общество не печелим, че се прави голяма инвестиция примерно във Силистра. Цената на тока няма да падне – тя се определя от европейските борси. В България в момента се произвежда два пъти повече енергия, отколкото се потребява, но цената не пада. Напротив. Цената за балансиране се повиши и се очаква още да нарасне, респ. цената на енергията за всички потребители също ще се повиши. Единственият печеливш е инвеститорът, който в общия случай даже не е българска компания.

Представете си всичките пари, които ще дадем за компенсации за електрическа енергия, ако се вложат във фотоволтаици за крайните потребители. Крайният потребител има директна полза от това и става съпричастен на целия процес като производител. Големи, промишлени фотоволтаични централи е по-подходящо да се правят в южните европейски държави като Испания и Гърция, където стабилността на слънцегреенето е по-голяма, отколкото в България.

Така влязохме в бизнеса и започнахме да правим инсталации, защото смятаме, че това е бъдещето, още повече, че се очаква финансиране и по линия на Плана за възстановяване и за подобряване на енергийната ефективност.

- Как успявате да подсигурите постоянна наличност от необходимите компоненти?

Опитът ни научи, че инсталирането и логистиката са два различни бизнес процеса. Инсталаторите имат едни потребности, които трудно могат да бъдат съвместени с организацията на логистиката. Така се роди „АмонРа Енерджи“ – фирма, която да се занимава предимно с логистика и търговия, с доставки на оборудване за малки и средни централи. Най-голямата доставка, която сме направили до момента, е за централа от 1,5 мгвт. Доставяме на малки и средни инсталатори, защото за тях логистиката е изключително тежко бреме, особено след COVID.

Ние също имаме компания, която се занимава с проектиране и инсталация – „ЦЕРБ Солар“. Въпреки че е 100% дъщерна на „Амон Ра Енерджи“, тя  формира едва 2-3% от оборота на компанията.

- С какво Вашата компания би била привлекателна за инвеститорите, предвид че е и първата от сектора, която се листва на БФБ, и няма еталон за сравнение?

В дългосрочен план „АмонРа Енерджи“ ще е стабилна и печеливша компания. Очакваме инвестициите, направени от компанията, да се възвърнат до 3 години. Ние не сме рискова компания, която да експлодира и цената на акциите да се повиши неколкократно изведнъж поради разработването на някаква уникална идея. Идните две години ръстът ще е по-агресивен поради пазарната конюнктура, след което е по-вероятно доходността на бизнеса да е в рамките на 10-15% на годишна база.

Ние в момента сме единствената фирма в България от този ранг и е твърдо вероятно да останем единствена, защото вече сме набрали голяма скорост. Големите инсталаторски фирми не се интересуват от този бизнес – с малките и средни соларни централи, защото обслужването им е силно интензивен процес. Малките инсталатори пък са твърде малки и по-скоро не се очаква да пораснат на това ниво. Има подобни на нашата фирми в Западна Европа, например в Нидерландия и Германия. За тях пък нашият пазар е малък и ако те изобщо навлязат на българския и балканския пазар, това няма да се случи скоро. Ако ние направим добро позициониране, нашият пазар няма да бъде толкова интересен за други играчи.

- Споменахте, че очаквате да постигнете оборот от около 200 млн. лева догодина. Какво очаквате за тази година като резултат предвид данните за девтмесечиео и как прогнозирате, че ще се развива компанията в средносрочен план?

Оборотът за деветмесечието на „АмонРа Енерджи“ е около 37 млн. лева, а на дъщерната фирма „ЦЕРБ Солар“ е около 5 млн. лева. Сумарно – някъде малко над 42 млн. лева. Очаквам да минем границата от 50 млн. лева още тази година. В сравнение с миналата година оборотът ни се увеличава близо 5 пъти.

В момента румънският пазар заема малко под 10% от продажбите, 2-3% са за Северна Македония и Гърция. Там пазарът тепърва предстои да се развива. Все още има законови пречки за по-лесното присъединяване на малките потребители и все още няма субсидии – те ще започнат от догодина. Тогава ще се либерализира и режимът на присъединяване, което ще отпуши и инвестициите.

Българският пазар е силно бюрократичен. За нашата централа, с която започнах бизнеса, процедурите по узаконяване продължиха почти една година, а самият строеж - 1 месец. Това е, меко казано, неадекватно. В Нидерландия  се попълва един формуляр в интернет и централата ти е законна. Потребителят нищо повече не го интересува, защото си е платил за тази услуга такса „присъединяване“.

Свързани компании:

АмонРа Енерджи АД-София - временна емисия акции(AMO1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още