IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните мрежи на Югоизточна Европа се нуждаят от годишни инвестиции от поне 6 млрд. евро

Фокусът на зелената сделка са мощностите, но мрежите също заслужават внимание

12:11 | 26.04.23 г. 18
Снимка: Bloomberg Lp
Снимка: Bloomberg Lp

Електроенергийните мрежи на Югоизточна Европа (България, Гърция, Румъния) се нуждаят от годишни инвестиции от 6 млрд. долара до 2030 година, за да бъдат постигнати целите на зеления преход. Този анализ направи Джордж Гиаурис от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по време на форум за зелената енергия, организиран от Министерството на енергетиката. Той отчете, че в допълнение са нужни и годишни инвестиции от 1 млрд. долара в системи за съхранение. 

За Европа нужните инвестиции в мрежата са 51 млрд. долара годишно до 2030 година.

Експертът е категоричен, че властите и регулаторите в региона трябва да обърнат внимание на проблемите в мрежата. Нужните инвестиции могат да бъдат финансирани от европейски програми - чрез плановете за възстановяване, InvestEU и др., както и от заеми от финансови институции.

Дигитализацията е от ключово значение за мрежите, допълни още Гиаурис.

Зорница Генова (Електрохолд) коментира, че трябва да има и по-голямо участие на потребителя, и призова за промяна в тарифите. Тя отчете, че например могат да бъдат въведени гъвкави тарифи, които да насърчат потребителите да намалят потреблението в пикови часове. За целта обаче ключово е цифровизирането и умните електромери. От дружеството са си поставили за цел поставяне на 1 млн. смартметри и използват различни програми за финансирането им. Генова каза още, че може да бъде въведен и фиксиран компонент в сметките на битовите потребители, което ще даде повече възможности за инвестиции от разпределителните дружества.

Като цяло зеленият преход е голямо предизвикателство за енергийните мрежи в цяла Европа, коментираха участниците в дискусията. Калоян Стайков (Институт за енергиен мениджмънт) отчете, че фокусът на зелената сделка досега е върху генерацията - нагласите са замяната на конвенционалните енергийни източници с възобновяеми. Оказа се, че мрежите не са готови за подобна трансформация.

Димитър Зарчев (Електроенергиен системен оператор - ЕСО) разказа за моменти, когато потреблението е ниско, но заради подходящите условия - производството е огромно, а след това - потреблението е голямо, но производството е недостатъчно и е нужно включване на конвенционални източници за производство на енергия. 

1/3
от мрежата в Европа е на 40 години.

Други предизвикателства за ЕСО са балансирането, както и капацитетът на мрежата - соларни панели масово се разполагат в селскостопански региони, където няма потребление. Това означава пренасяне на големи количества електроенергия по мрежата. Това се случва много често в мрежата на EVN в Ямбол, отбеляза Калина Трифонова от дружеството. Тя отбеляза, че решение е производството да е максимално близо до потреблението.

Сред големите проблеми на мрежите е и високата им възраст, коментира още Стайков. Над 1/3 от мрежата в Европа е на 40 години, а до 2030 година и около 50% от мрежата ще достигне тази възраст. Той припомни, че газовата криза в Европа беше решена от ускорените инвестиции в инфраструктурата, и препоръча същото да бъде направено и за енергийните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 а субсидиите дето ги смучат въглищарите като изоглавени, дали нямат нещо общо с уродливите зеленяшки данъци, с които е обложено производството? И кое те кара да мислиш, че населението е длъжно да плаща за всеки сменен траф, линия или електромер, а печалбата на дружеството е свещенна и неизменна? Плющите си тука вашите опорки с форумното пyделче кухао и чат пат ви избива в посока фронта. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007 зелкич, малката разлика е, че тогавашните тарикати строиха ТЕЦ и АЕЦ за сметка на държавата, за да предоставят краен продукт на потребителите, а сегашните тарикати убеждават че до сега работещото е "мръсно" и трябва да се плати още и от страна на потребителите, за да може то да се радват на "чиста" енергия. Ако ще правите революции в производството на ток, теглете си кредитите, изграждайте си мрежата, инсталациите и в крайна сметка ако сте конкурентни, потребителят ще ви плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: khaо... плющи безсмислици по опорки , и като запецне некъде почва с евроатлантическите ценности и джeндъризма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: zelka007 опорките го карат да не мисли.... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... сметката на тарикатите , дето вдигнаха АЕЦа кой я е платил ?! сметката на тарикатите дето са вдигнали ТЕЦовете кой я е платил ?! сметката на сeлските тарикати дето са електрифицирани на незнамсикаква цена кой я е платил ?! докога трябва да живеем в някакви гета наблъскани кат сардини и захранвани от същите тези тарикати (въглища и ядрени) дето сучат субсидии като изоглавени ... кое те кара да мислиш , че един построен траф или високоволтова линия е вечна ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 1 година
До: 0pk наричам опорките - опорки, а очевидното наричам.. познай как - очевидно! :D:D *** си редко просссс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: 0pk справят се и без мен, но рашибозука определено има нужда от теб! Присъедини се, жена ти (ако имаш) ще се облажи с кожено палто.. а знеш че следващата зима ще е също толкова студена като миналата и пак ще умираме от студ и глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: khao кухич, наричайки очевидното "опорка" разчиташ да ти повярваме, че не е истина нали? Въртим, сучим и пак до фронта опираме, а? Стягай си айде куфарите и отивай да помагаш, че ей го на контранастъплението пак се отлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007 зелкич, тя мрежата е изградена и е достатъчна. Освен това подредбата и чистотата не зависят от нея. А това, че се канят да натоварят колективно на всички сметката на тарикатите, дето ще садят перки и панелки в селските месности, за да прибират субсидии ще доведе накрая и до "такса съхранение", в която ще влиза изградането и подържането на акумулаторни комплекси. И всичко в името на "нали искате да имате ток". А може да си правят инвестиции, за сметка на печалбите, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: zelka007 по едно време беше леко забавен, но след като ги шамарят на фронта, всичките копейки до един резко затъъъпеха !!! Незнам що, може би тоя дето им пише опорките е напуснал и са наели маймунааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още