IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните мрежи на бъдещето са в основата на зеления преход, но още не съществуват

Нужно е удвояване на инвестициите до 2030 г., за да бъдат гарантирани климатичните цели

16:23 | 07.04.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смарт мрежите, които могат да поемат максимални количества зелена енергия и минимални базови мощности от изкопаеми горива, са най-важното условие за зеления преход. Модерните съоръжения могат да оптимизират производството на чиста енергия и да помогнат за постигането на целите.

Проблемът е, че тези мрежи на бъдещето още не съществуват и изграждането им навреме ще бъде едно от големите предизвикателства на енергийната трансформация по целия свят, пише в анализ Ройтерс.

Според изчисленията на Международната агенция по енергетика (МАЕ) са необходими по 600 млрд. долара годишни инвестиции до 2030 година, за да могат мрежите да изпълнят целите за въглеродна неутралност. Това е два пъти повече от инвестициите по мрежата, правени в момента. Някои от елементите - линиите високо напрежение, например, от години чакат ред за модернизация.

Към момента повечето енергийни мрежи са изградени да поемат стабилни обеми електроенергия от изкопаеми горива или от ядрени централи, или т.нар. базови товари. Предимството на тези мрежи е, че в случай на промяна на потреблението бързо могат да бъдат включени или изключени допълнителни товари. Това е моделът на работа на повечето енергийни системи по света от десетилетия насам.

В последните години обаче системата е под натиска от една страна на растящите нужди от електроенергия и остаряваща инфраструктура, а от друга - все по-явната опозиция срещу изкопаемите горива.

Електроенергийният сектор е един от основните източници на въглероден диоксид и не може да остане встрани от усилията за декарбонизация. Това обаче в някои случаи е по-лесно да бъде казано, отколкото направено.

Замяната на изкопаемите горива с вятърни и соларни мощности е голямо предизвикателство за сегашния модел на енергийната система. Наред с нуждата от балансиране при неочаквана промяна на времето, те са свързани и с "дългите линии" - част от мощностите, особено вятърните турбини, се разполагат не в близост до потреблението, а там, където условията го позволяват и производството ще бъде най-ефективно. Това обаче води до загуби при преноса и трансформацията на електроенергията.

Енергетиката на бъдещето ще бъде във фокуса на специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 20 април 2023 г. в "Интер Експо Център". Повече за него вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: julian12... всеки път , когато имаш желание да храчиш против ВЕИ , търсиш на картата един датски остров Samso ... 110% е на ВЕИ , сиреч изнасят енергия дори ... 100% от електричеството на острова се произвежда от вятър и слънце , 70% от топлинната енергия е ВЕИ (слънце и биомаса) , имат фотоволтаични зареждачки за електричките , имат фотоволтачини зареждачки на моторните лодки ... :))) ... 4000 жители , две фабрики и незнам си колко с ферми и хотелчета ... и паметника ще го бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
До: supertrader"Има проблем само с технологиите, които са неизползваеми така както са развити или недоразвити." *** глави никога няма да разберат, че енергия от вятър и слънце е едно голямо нищо и води до по-голямо замърсяване. Атомните електроцентрали 4-то поколение са най-доброто решение за сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Всичко е наред значи, политиците са го измислили, само мрежите дето не съществували още, *** то тва е песна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
Да се мечтае е безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
supertrader
преди 1 година
Такива мрежи са невъзможни, енергийните мрежи са си безцветни. Примерно преноса на ток не замърсява, източник на замърсяване на са мрежите а производството и проблем с мрежите няма. Има проблем само с технологиите, които са неизползваеми така както са развити или недоразвити. Основния въпрос е защо не се развива производството правилно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още