IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският парадокс - въглища ще балансират зелените мощности

Китайските власти одобриха изграждането на нови въглищни мощности с капацитет 106 гигавата през 2022 г.

10:48 | 23.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Плановете на Китай да построи поне 100 нови въглищни централи, с които да бъдат балансирани нови зелени мощности - соларни и вятърни централи, повдигат много въпроси у анализаторите. Каква е логиката да се търси начин да бъде намалено използването на изкопаеми горива чрез метод, който изисква още изкопаеми горива, коментират те, цитирани от Ройтерс.

"Истината е, че Китай има повече въглищни мощности, отколкото се нуждае", коментира Джан Шуей, директор на Центъра за енергийни проучвания Draworld и допълва, че не изглежда логично да се инвестира в още въглища.

Въглищата действително могат да балансират системата, но само на национално ниво, коментират още експерти. Китайският енергиен пазар обаче е разпокъсан - исторически големите централи се изграждат, за да покрият местното потребление и индустрия.

Китай е най-големият производител на възобновяема енергия и делът на зелената енергия расте бързо - очакванията са към 2025 година повече от 1/3 от електроенергията в мрежата да бъде зелена спрямо 28,8% през 2020 година. Според плановете ще са нужни поне 200 гигавата въглищни мощности, за да балансират зелените централи.

Сушата през 2022 година сви съществено производството на водните електроцентрали и блокира индустрията в югозападните региони. Това върна опасенията, че липсата на достатъчно енергия ще спъне съживяването на китайската икономика след пандемията от коронавируса. За да се защити от този риск, Китай отново започна да строи въглищни централи - единствената голяма световна икономика, която инвестира отново в ТЕЦ.

Само през миналата година са одобрени 106 гигавата нови въглищни мощности, което е четири пъти повече спрямо 2021 година и най-рязкото увеличение от 2015 година насам. През миналата година е започнало строителството на поне 50 гигавата. Одобрените централи имат достатъчно капацитет да покрият потреблението на Великобритания, сочат още анализите.

Въглищата съставляват малко над 58% от енергийния микс на Китай през 2022 година. Високите цени на суровините обаче водят до загуби за повечето ТЕЦ-ове в страната - поне половината от компаниите в сектора са на загуба за първата половина на 2022 година. Натоварването на мощностите реално е минимално - 52%, дори и когато се наложи да бъдат включени въглищата, за да се компенсира спадналото производство на водните централи през лятото.

Централите обаче нямат мотивация да увеличават производството, защото цените за домакинствата са фиксирани, а за бизнеса те са с 20% по-ниски отколкото тарифите за бизнеса, обяснява още Ройтерс. В момента властите разработват механизъм, който да компенсира загубите на въглищните централи, на фона на ролята, която ще играят те като балансьори на мрежата.

Но експертите не са съвсем наясно откъде ще дойдат средствата за тези субсидии, а и това се определя като "ужасна новина" по отношение на разходите за изграждане на ВЕИ-мощности.

На този етап Китай не се е отказал от плановете си за въглеродна неутралност. В страната предвиждат до 2030 година да достигнат пика в потреблението на въглища и плавно да намалят емисиите до нула до 2060 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още