IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще позволи отрицателни цени на енергията от соларни панели

През 2017 г. в страната заработиха пилотно осем енергийни борси

15:10 | 15.03.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай ще позволи отрицателни цени на електроенергията в провинция Шандун заради растящия капацитет на покривните централи, който заплашва да претовари мрежата, пише Bloomberg.

Отрицателните цени често се използват на спот пазарите в САЩ или Германия, за да насърчат изключването на излишните мощности. За контролирания енергиен пазар в Китай обаче това не е типично и може да бъде определено като първата явна стъпка към либерализация.

Заради наличието на голям брой възобновяеми енергийни източници - вятърни и соларни централи, спотовият енергиен пазар в Шандун изглежда готов за отрицателни цени, коментират анализатори. При тестовия период на борсата през миналата година са се появявали период с голям излишък на електроенергия - обикновено през обедните часове, когато е пикът на слънчевите централи, а в същото време са работели и големи въглищни и ядрени мощности, които не са толкова гъвкави и не могат да бъдат лесно изключени.

В провинция Шандун са инсталирани над 30 гигавата соларни панели. Властите поискаха спирането на покривните инсталации по време на празниците около Китайската нова година, когато потреблението на електроенергия намаля. В някои части има изискване да се инсталират батерии, за да се съхранява излишната енергия.

През 2017 г. Китай отвори осем пилотни енергийни борси като част от плановете за либерализация на цената на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Ама Зелкич, ти и Евроатлантиците искате всички да е скъпо, знаем! Народът ни е като муле, а тези свръх печалби изтичат в големите корпорации извън граница, а народа ни мизерства и затъпява, вижда се от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Еххх ако можеше и тука да са отрицателни цените, а не като миналата пролет 1,15лв за киловат за бизнеса. Сега е към 55ст. Как ли щеше да е бизнеса в ЕС при отрицателни цени на тока? За това при чайниците е ефтинджос, защото мислят за народа си, а не за интересите на Демократичните бомби на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
пфу ... АНАТЕМА ... ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ ... в Поднебесната кинкалерия подготвят либерализация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , ква я мислихте ква станА ... :))) ... в поднебесната кинкалерия , в лоното на необузданата въглищарщина , да има отрицателни цени , да искат да се инсталират батерии ... :))) ... сигурно ни лъжат другарите от ККП ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още