IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки усилията емисиите въглероден диоксид няма да намалеят след 2050 г.

Растящото потребление на енергия в развиващите се страни ще компенсира намалените емисии на развитите

16:52 | 21.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки всички усилия емисиите въглероден диоксид няма да намалеят след 2050 година, когато повечето държави от развития свят ще бъдат въглеродно неутрални, пише в доклад компанията DNV, специализирана в дейностите по управление на рисковете, цитиран от Ройтерс.

Експертите сочат, че през 2050 година потреблението на енергия и емитирането на емисии ще бъде съсредоточено в Югоизточна Азия, Индия и Субсахарска Африка. В момента основният "хъб" са Северна Америка, Европа и Китай, където е съсредоточен и икономическият растеж. Но в тези части на света са съсредоточени и основните усилия по енергийния преход.

За сравнение, държавите в Южна и Югоизточна Азия, както и Субсахарска Африка, в момента отговарят за под 20% от енергийното потребление и въглеродни емисии в света. Инвестициите в регионите и демографските процеси обаче ще обърнат тази тенденция до 2050 година и първичното енергийно потребление, включително с транспортните горива, ще се повиши с 60 на сто, пишат анализаторите.

В техните прогнози е записано, че до 2050 година развитите държави ще намалят емисиите с малко по-малко отколкото развиващите се ще ги увеличат. Това означава, че въпреки всички усилия и зелената трансформация емисиите няма да намалеят, а дори напротив - малко ще се повишат след 2050 година.

Заради растящото енергийно потребление много държави в Азия и Субсахарска Африка ще продължат да разчитат на изкопаемите горива поне още едно десетилетие. Причина за това са и слабото навлизане на възобновяемите енергийни източници и претоварената енергийна мрежа.

Индия например вероятно ще продължи да разчита на въглища, петрол и природен газ за покриване на 70% от своето първично енергийно потребление до 2040 година. След това соларната и вятърната енергия, както и други възобновяеми източници ще започнат да се превръщат в доминантни в енергийния микс.

В цяла Югоизточна Азия до 2035 година петролът, природният газ и въглищата ще осигуряват 70% от първичното енергийно потребление, а в Субсахарска Африка делът на изкопаемите горива в енергийния микс ще се разширява поне до средата на 40-те години на това столетие, макар че вече има увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници.

Причината за това ще бъде увеличеното потребление на енергия, за което основен фактор ще бъде индустрията. Между 2025 и 2050 година търсенето на енергия в Субсахарска Африка например ще се увеличи с 200%, подкрепено от изграждането на нови заводи в региона заради привлекателните условия на трудовия пазар и тренда в капиталовите инвестиции.

В Индия ръстът на потреблението на енергия ще бъде в рамките на около 93%, а в Югоизточна Азия - с над 42,5 на сто, сочат още анализите на DNV.

Тенденцията обаче може да бъде обърната - глобалната подкрепа на бързото разпространение на възобновяемите енергийни източници по целия свят, ще произведе големи количества евтина електроенергия, която да измести изкопаемите горива от някои пазари. Тогава и усилията за енергийния преход биха имали смисъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още