IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисковъглеродната енергетика ще доминира през следващите години

Потреблението на електроенергия в Европа през 2022 г. е намаляло с 3,5%, сочат данни на МАЕ

10:33 | 09.02.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потреблението на електроенергия в световен мащаб се повишава слабо през 2022 година - с едва 2%, на фона на енергийната криза и нетипичното време в някои региони. В Европа има спад на потреблението, при това с най-голям темп от кризата през 2009 година, ако се изключи шокът от пандемията от коронавируса през 2020 година - 3,5 на сто. Това се дължи както на по-топлото време, така и на високите цени, които намалиха потреблението и в индустрията, и в домакинствата.

Но очакванията на Международната агенция за енергетиката (МАЕ) е ръстът на потреблението да се ускори до средно 3% годишно през следващите три години. Повече от 70% от този ръст се пада на Китай, Индия и Югоизточна Азия.

Добрата новина за околната среда от повишеното търсене на електроенергия е бързото развитие на възобновяемите проекти и ядрените мощности, коментира директорът на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от пресцентъра на организацията. Според него почти целият ръст на потреблението ще бъде покрит от нисковъглеродни източници на енергия.

Анализите на МАЕ показват, че производството на електроенергия от природен газ в Европа ще намалява в следващите години. Газът е по-чист източник на енергия от другите изкопаеми горива, но заради войната в Украйна значението му на Стария континент намалява. Не така стоят нещата в Близкия изток обаче и това ще компенсира снижаването на потреблението в Европа.

Отказът от въглища в Европа и САЩ пък ще компенsira по-широкото използване на енергоизточника в Азия. Активира се и използването на ядрена енергия и се подновява работата на централи, включително и в Япония, която реши да се откаже от тях след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година.

Изчисленията на МАЕ сочат, че емисиите въглероден диоксид през 2022 година са рекордни, но през следващите години нивото им ще се запази, а няма да расте, въпреки увеличеното потребление на енергия.

В Европа трендът се пречупи през 2022 година - заради по-малкия дял на ядрените и водни централи в производството на електроенергия, в много държави отново в производството бяха включени въглищата. Но експертите от МАЕ очакват, че това е само временно явление и въглеродните емисии от електроенергетиката ще намалеят с 10% до 2025 година.

Според прогнозите делът на ВЕИ в световния енергиен микс ще се увеличи от 22% през 2022 година до 35% през 2025 година. Това увеличение ще е за сметка на въглищни и газови централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: doba: *** = к ю м * р = в ъ г л и щ а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков, тия диритамби на други ги разправяй. Дойчовците МЕСТЯТ СЕЛА, за да може да копат повече ***. А ЕС се отказа от енергийната харта, ЕС!!! Къде е най-гоу'емия стожер на зеленакавите ! То волтаици може да има, ама народа иска и нощем ток, не само като пече Слънчо(АКО огрява де).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid... на другият полюс са фотоволтаиците ... за цялата '22 има 24% ръст на производството . За '23 се очаква впредвид включването на нови фотоволтаци и вятърни централи производството на електричество да скочи с още поне 20% , докато производството на електричество от въглища ще спадне с около 25-28% ... с изключение на България от целият ЕС ... ние ще възраждаме и предоговаряме ... :))) ... но от резидента толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid ... ха има някаква защита , не ми даде да копирам ... нищо ... значи , "големото" включване на въглищни централи е --> 26 броя в целият ЕС предвидени по принцип за студен резерв . Нема преминаване от газ на въглища масово , и за последното тримесечие на '22 са работили средно с 18% от капацитета си . А общо за съюза ни има спад на производството на електричество от въглищни ТЕЦ с около 6% ( сиреч приблизително 10ТВтч ) ... :))) ... толкоз за въглищата ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
"Потреблението на електроенергия в Европа през 2022 г. е намаляло с 3,5%, сочат данни на МАЕ"--------------Още ще намалее ,деинструлизация даже не започнала.,е,десетина завода,..това е капка в морето,нали!?Въглеродния двуокис,люлката на живота...,,не ли!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
Странно, как така нисковъглеродната, като пуснаха отново толкова много ТЕЦ-ове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още