IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се отърси от първоначалния шок от енергийната криза

Производството на електроенергия от въглища вече започва да намалява, сочат данни на Ember

16:30 | 03.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа се отърси от първоначалния шок от енергийната криза, пише в анализ на екологичната организация Ember. Ограничените доставки на природен газ върнаха на дневен ред въглищата, но тенденцията е само временна и потреблението започна да намалява, посочват от организацията. Европейските страни започват все по-бързо да намаляват потреблението на изкопаеми горива и да ги заместват с източници на чиста енергия.

Европейският отговор на войната в Украйна беше ускоряване на енергийния преход и фокусът през 2023 година ще е именно този - намаляване на потреблението на изкопаемите горива (природен газ и въглища) и увеличаване на дела на чистата енергия. Това пише екологичната организация Ember в своя анализ за енергийния пазар в Европа през 2023 година.

През 2022 година соларните и вятърните централи са генерирали рекордните 22% от европейската електроенергия и за първи път делът им надвишава този на природния газ (20% от произведената електроенергия) и този на въглищата (16%).

Нещата можеха и да са по-лоши - производството на електроенергия от въглища е само с 1,5 пр.п. повече спрямо 2021 година и под нивото от 2018 година. Производството обаче беше ограничено от свитото потребление на енергия, както и от силното включване на вятърните и соларните централи.

Заради сушата в Европа производството от водните централи е намаляло от 37% през 2021 година до 32% през миналата година. Това е най-ниското ниво от 2000 година насам. Неочаквано се сви и производството на електроенергия от ядрените централи до 7% от общото производство на електроенергия.

Сушата и свитото производство на ядрените централи малко забави отказа от изкопаеми горива, сочи анализът на Ember за 2022 година. Заради повечето използвани въглища през последните месеци емисиите въглероден диоксид са се увеличили с 3,9% спрямо 2021 година.

Всъщност производството на електроенергия от въглища вече започва да намалява. В периода септември-декември 2022 година производството се свива с 6% спрямо същия период на 2021 година. Основната причина за това е намаленото потребление на електроенергия - със 7,9% за четвъртото тримесечие на 2022 година. Причината за това е по-топлото от обичайнато време, но също и заради кампанията за спестяване на енергия в Европа, които накараха много европейци да спрат ненужното осветление, както и заради мерките за енергийна ефективност.

Перспективите за 2023 година

Перспективите за 2023 година са по-оптимистични от гледна точка на желанието да бъде намалено потреблението на изкопаеми горива. Очакванията са, че водните и ядрените централи ще възстановят производството си, а зелените централи ще продължат да увеличават дела си в енергийния микс. В същото време ще се увеличава и енергийната ефективност, което ще намали потреблението на електоренергия.

Според прогнозите през тази година потреблението на изкопаеми горива в електроенергетиката ще намалее с 20%, като при газа спадът ще бъде по-ускорен спрямо прогнозите от преди година.

През 2022 година само соларните панели са спестили газ за 10 млрд. евро на европейските държави, изчислява Ember. Централите са произвели рекордните 39 тераватчаса, което е с 24% повече спрямо предходната 2021 година. През миналата година са инсталирани рекордните 41 гигавата нови соларни мощности, или с 47% повече спрямо 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още