IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните мрежи на Югоизточна Европа се нуждаят от годишни инвестиции от поне 6 млрд. евро

Фокусът на зелената сделка са мощностите, но мрежите също заслужават внимание

12:11 | 26.04.23 г. 18
Снимка: Bloomberg Lp
Снимка: Bloomberg Lp

Електроенергийните мрежи на Югоизточна Европа (България, Гърция, Румъния) се нуждаят от годишни инвестиции от 6 млрд. долара до 2030 година, за да бъдат постигнати целите на зеления преход. Този анализ направи Джордж Гиаурис от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по време на форум за зелената енергия, организиран от Министерството на енергетиката. Той отчете, че в допълнение са нужни и годишни инвестиции от 1 млрд. долара в системи за съхранение. 

За Европа нужните инвестиции в мрежата са 51 млрд. долара годишно до 2030 година.

Експертът е категоричен, че властите и регулаторите в региона трябва да обърнат внимание на проблемите в мрежата. Нужните инвестиции могат да бъдат финансирани от европейски програми - чрез плановете за възстановяване, InvestEU и др., както и от заеми от финансови институции.

Дигитализацията е от ключово значение за мрежите, допълни още Гиаурис.

Зорница Генова (Електрохолд) коментира, че трябва да има и по-голямо участие на потребителя, и призова за промяна в тарифите. Тя отчете, че например могат да бъдат въведени гъвкави тарифи, които да насърчат потребителите да намалят потреблението в пикови часове. За целта обаче ключово е цифровизирането и умните електромери. От дружеството са си поставили за цел поставяне на 1 млн. смартметри и използват различни програми за финансирането им. Генова каза още, че може да бъде въведен и фиксиран компонент в сметките на битовите потребители, което ще даде повече възможности за инвестиции от разпределителните дружества.

Като цяло зеленият преход е голямо предизвикателство за енергийните мрежи в цяла Европа, коментираха участниците в дискусията. Калоян Стайков (Институт за енергиен мениджмънт) отчете, че фокусът на зелената сделка досега е върху генерацията - нагласите са замяната на конвенционалните енергийни източници с възобновяеми. Оказа се, че мрежите не са готови за подобна трансформация.

Димитър Зарчев (Електроенергиен системен оператор - ЕСО) разказа за моменти, когато потреблението е ниско, но заради подходящите условия - производството е огромно, а след това - потреблението е голямо, но производството е недостатъчно и е нужно включване на конвенционални източници за производство на енергия. 

1/3
от мрежата в Европа е на 40 години.

Други предизвикателства за ЕСО са балансирането, както и капацитетът на мрежата - соларни панели масово се разполагат в селскостопански региони, където няма потребление. Това означава пренасяне на големи количества електроенергия по мрежата. Това се случва много често в мрежата на EVN в Ямбол, отбеляза Калина Трифонова от дружеството. Тя отбеляза, че решение е производството да е максимално близо до потреблението.

Сред големите проблеми на мрежите е и високата им възраст, коментира още Стайков. Над 1/3 от мрежата в Европа е на 40 години, а до 2030 година и около 50% от мрежата ще достигне тази възраст. Той припомни, че газовата криза в Европа беше решена от ускорените инвестиции в инфраструктурата, и препоръча същото да бъде направено и за енергийните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: 0pk дядо ми (лека му пръст) е роден в днешна С.Македония и е изселен от там! .. за справка (там е пасъл овците, не у видинско), малка градска пишшшко! :):) Кво да ти разказвам.. пускаш същата опорка с други думи, ще ни стане скъпо заради зелената енергия и ще храним зелени комунисти от брюксел, нали така! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: khao и я сега разкажи, какво си разбрал с големия си сeлски мозък? Щото дядо ти, кога е пасъл овцете в забутаното видинско село, е плащал с парите си като потребител, за да му докарат ток, нале така? И понеже малко точки има в сметката - такса пренос, такса достъп, такса рушвет, а сега и такса зелено ще преразпределят на потребителите. Виждам, че за робската ти натура няма проблем да те товарят още, но на много хора им дойде до гуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... не винаги ти се разбира безсмисленото злорадство и злобарийка ... тази мрежа на кого е нужна ?! за кого се изгражда ?! за филанкишията ли ?! искаш да живееш в ХХ век или XIX век ?! не искаш да ти е подредено и чисто битието ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: 0pk хахахаха, то пък щото е много трудно да ти разберем трооолските намеци... за много сложен ли се помисли? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: khao ти понеже преливаш от акъл, не можеш да разбереш смисъла на текста в 1 изречение. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Май имаше некъф мурафет между токо и магнитните линии на генератора да не заковат лагерете. https://***.youtube.com/watch?v=eWVzrlEnW1Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: 0pk щото, тъъъп, сегашната мрежа не е била построена с парите на потребителите... появила се спонтано и с магия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
Айде почна се с по-активното участие на потребителя в зеления преход. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още