IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Въртигов, „Енери“: България има значителен потенциал за използване на слънчевата енергия

Липсата на капацитет на мрежата за свързването на всички възобновяваеми източници може да ограничи тяхната ефективност, смята търговският директор на "Енери"

11:30 | 13.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Как можем да се възползваме от възможностите на соларната енергия, бъдещето на възобновяемите източници и Маришкия комплекс - за тези теми Investor.bg разговаря със Северин Въртигов, кънтри мениджър и търговски директор на „Енери“.

Енергетиката на бъдещето ще бъде във фокуса на специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 20 април 2023 г. в "Интер Експо Център". Повече за него вижте тук!

Г-н Въртигов, какъв е потенциалът на соларната енергия у нас? Как местните общности могат да се възползват от това?

България разполага със значителен потенциал за използване на слънчевата енергия, тъй като се намира в район с висока слънчева ирадиация. Според изследванията на Европейската комисия средната слънчева ирадиация в България варира между 1200 и 1650 кВч/м2, което е едно от най-високите места в Европа.

Това, обвързано с рязкото покачване на цената на електрическата енергия през изминалата година, засили интереса към сектора от страна на местни и международни инвеститори. По данни на ЕСО през изминалта година са присъединени соларни централи с общ капацитет от 500 МВп, а през тази инсталираните мощности се очаква да надхвърли 800 МВп.

Северин Въртигов, кънтри мениджър и търговкси директор на „Енери“

Северин Въртигов има почти 12 години професионален опит в областта на енергетиката, включително работа по значими проекти като: газопровод „Южен поток“, седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, газовата връзка с Гърция. Това, съчетано със солидния му финансов опит в областта на корпоративни финанси и инвестиции, го води до настоящата роля като главен търговски директор на „Енери“. Той е представител на модерна компания за възобновяема енергия, която има за цел да бъде лидер на пазара и да допринася за по-екологичен и по-чист микс от производство в Централна и Източна Европа. Въртигов говори свободно английски и немски език, има магистърска степен по финанси от Университета за национално и световно стопанство, България и MBA от Cardiff Metropolitan University.

В „Енери“ сме на мнение, че всяка организация има ангажимент към местните общности. Именно затова се стремим постоянно да увеличаваме положителното си влияние върху околната среда и обществото, във всичко което правим. Искрено вярваме, че освен директния принос към намаляване на въглеродните емисии и подобряване на качеството на въздуха, съответно подобряване на общественото здраве и условията на околната среда, диверсификацията на енергийните източници и увеличаване на енергийната независимост в България и Европа като цяло, соларната енергия има и косвен принос към благополучието на местните общности.

Непреките ползи от разполагане на соларни инсталации в развиващи се населени места включват създаването на устойчиви работни места в сферата на строителството, експлоатацията и поддръжката на фотоволтаичните централи, разширяване познанията на местните жители относно различните източници на възобновяема енергия чрез дни на отворените врати, семинари и/или курсове, възможности за съвместна работа по разнообразни социални и екологични проекти от реновирането на обществени образователни институции и общински паркове до организиране на дългосрочен мониторинг на местните растителни и животински видове или инсталиране на покривни инсталации за обществени консуматори, които да осигурят надежден източник на чиста и достъпна енергия и да намалят общите разходи за електроенергия.

Като отговорен корпоративен гражданин вярваме, че дългосрочните промени изискват работа в партньорство, затова и се стремим да подпомагаме местните общности да се развиват. В началото на миналата година разработихме принципи, насочващи инвестициите ни в социални и екологични проекти в няколко области, които най-добре прилягат на корпоративната ни идентичност и дългосрочните ни цели. Проектите, по които работим са предимно насочени към биоразнообразието и подобряването на природната среда, създаването и поддържането на равноправни и приобщаващи общности, и повишаването на познанията за устойчиво развитие. Разбира се, сме отворени да разглеждаме и работим по други проекти, но се стремим да фокусираме ресурсите, с които разполагаме, в проекти с доказано/очаквано дългосрочно положително въздействие върху местните общности.

Споделяте ли опасенията, че енергийната мрежа не е подготвена за масовото навлизане на възобновяемите източници?

На първо място следва да се отчете, че това е потенциален проблем във всики страни в ЕС, а не е специфичен за България. Въпреки че слънчевата енергия има голям потенциал да намали въглеродните емисии и да осигури надежден източник на чиста енергия, липсата на капацитет на мрежата за свързването на всички тези проекти може да ограничи тяхната ефективност.

„Енери“

„Енери“ работи активно за създаване на бъдеще с ниски нива на въглерод. Портфолиото ни от 56 обекта, включващо 273 MW доставя чисто и надеждно електричество на широк кръг от общности, компании и фирми за комунални услуги.

Успоредно с това разработваме нови зелени проекти в отбрани пазари в Централна и Източна Европа. В допълнение към доставянето на чисто електричество, тези проекти ще осигурят и редица социални и икономически ползи, както и работни места, които укрепват общностите и осигуряват дългосрочна финансова сигурност.

Благодарение на устойчивата ни дългосрочна визия, ние доставяме чисто електричество на достъпни цени, за да създадем по-устойчива енергийна среда.

Едно от решенията е да се инвестира в модернизиране и разширяване на мрежата, така че тя да може поеме по-голям капацитет. Мрежовите оператори имат достъп до финансиране на европейски средства и очкаванията са свързани именно в ускорени инвестиции в тази посока. Такива дейности включват рахабилитация и модернизиране на съществуващата инфраструктура, за да се увеличи капацитета й. Освен това, въвеждането на умни мрежи и системи за съхранение на енергия може да помогне за по-ефективното използване на съществуващия капацитет на мрежата. В други страни от ЕС съществува възможността за изграждането на хибридни фотоволтаични и вятърни проекти (cable pooling), които използват една и съща инфраструктура за присъединяване и не блокират допълнителен капацитет. ВЕИ поектите могат да бъдат насърчавани и чрез политики.

Не на последно място, следва да се акцентира върху развитие на мрежите в регионален план. Увеличаването на междусистемната свързаност между отделните държави ще повиши възможността за изграждане на нови мощности, като позволи по-голям пренос на енергия от местата с висока ВЕИ генерация към тези, в които слънчевата радиация или вятъра са по-слаби в съответния момент.  

Как иновациите могат да помогнат прехода към зелена енергия?

Иновациите играят ключова роля в улесняването на зеления преход като позволяват развитието и имплементирането на по-устойчиви технологии и практики в различни сектори. Някои от начините, по които иновациите допринасят за зеления преход, са:

Иновациите във възобновяемите източници на енергия (повишаване на ефективността на оборудването, съчетаването на различни технологии в един и същ проект, колокиране на технологии за производство и съхранение), помагат за по-бързото намаляване на зависимостта от фосилни горива и допринасят за ускорена декарбонизация на енергийния сектор. Иновациите в технологиите за съхранение на енергия и умните мрежи подобряват надеждността и ефективността на електроенергийната система.

- Управление на потреблението (Demand side response): Внедряването на системи, които оптимизират работата на електрическите консуматори и я адаптират към състоянието на електроенергийната сисмета, ще позволи допълнителното инсталиране на ВЕИ мощности от даден тип. Чрез подобен тип системи може да се контролират зарядни станции за електромобили, системи за климатизация, загряване на вода и много други.

- Кръгова икономика: Иновациите в управлението на отпадъци, рециклирането и дизайна на продукти водят до намаляване на количеството отпадъци и насърчават на повторната употреба и рециклиране на материали, което допринася за устойчиво и ефективно използване на ресурсите.

- Устойчиво земеделие: Иновациите включват изграждането на агроволтаици (соларни инсталации върху земя с двойно предназначение), , вертикалното земеделие могат да помогнат за намаляване на въглеродния отпечатък на и повишаване на ефективността и устойчивостта на производството на храна.

- Зелен транспорт: Широкото въвеждане на електрически и водородни превозни средства, както и алтернативни начини на транспорт като колоездене и обществен транспорт, могат да помогнат за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на въздуха в сектора.

- Дигитализация: Иновациите в цифровите технологиии като технологии за изкуствен интелект помагата за оптималното използване на наличните ресурси и подобряват ефективността във всички сектори на икономиката.

Как виждате бъдещето на Маришкия комплекс?

Към момента компексът задоволява половината от нуждите от електрическа енергия в страната и осигурява балансирането на електроенергийната системата, поради което и повечето заинтересовани страни изразяват мнение, че преходът трябва да бъде плавен и съобразен с местните специфики. От друга страна, спадът на цената на природния газ и електроенергията, съчетани със задържане на цените на въглеродните емисии на високи нива, отново доведоха до ситуация, в която въглищните централи не могат да покриват произвоствените си разходи. Няма очаквания за рязка промяна на тази тенденция и съотоветно, съответно тези производители ще продължат да генерират загуби и ще изпитват все по-големи трудности за поддържане на активите си в добро състояние и според изискванията на местното и европейско законодателство.  

Устойчивото решение в тази посока изисква има нужда от ясен план за реформиране на сектора, който да включва постепенно извеждане на въглищните централи и подкрепа на местните общности с подкрепата на ЕС, който да бъде представен  на всички заинтересовани страни.

Защо подкрепяте събитието Energy of Tomorrоw на Investor.bg? 

Подкрепяме събитието, защото вярваме, че зеленият преход е един от най-важните въпроси, с които се сблъскваме днес - диверсификацията на енергийните източници в България не само ще ни помогне да изпълним дългосрочните цели, които сме си заложили на държавно и европейско ниво, да намалим въздействието върху климата и подобрим качеството на въздуха на, но и ще подпомогне изграждането на една независима от чужди влияния система.

Това събитие предоставя отлична възможност да обсъдим предизвикателствата и възможностите, свързани със зеления преход, да обменим идеи и да се учим от опита на експерти и други участници. С подкрепата си, се надяваме да допринесем за един по-интересен и по-обширен диалог относно възможностите за повишаване енергийната ефективност, устойчивите бизнес практики и бъдещето на зелената енергия в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Консумирана електрическа енергия в България за една година , може да бъде произведена от фотоволтачина централа , разположена в квадрат с размери 26 х 26км , горе-долу площа на гр.София . Ще има и аванс от 10% за зор заман ... Разбира се , че имаме потенциалът и възможностите , но липсва регулацията и желанието за създаване на хъбове за съхранение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още