IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравената геотермална енергия може да е ключът към енергийния преход на Европа

Първата електроцентрала в света, използваща топлината от ядрото на Земята, е построена още през 1904 г. в Италия

13:52 | 22.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Легендата разказва, че геотермалните гейзери край Тоскана са вдъхновили визията за ада на Данте Алигиери в неговата "Божествена комедия". Векове по-късно те могат да се окажат ключ към зеления преход на Европа, пише Bloomberg.

Геотермалната енергия е позната в Италия от десетилетия - Enel започва да произвежда електричество от топлината, идваща от ядрото на Земята в град Лардерело още през 1904 година. До 50-те години на миналия век това е единствената подобна електроцентрала в света. Днес Enel Green Power е най-голямата компания в Европа, която използва геотермална енергия, а като цяло с другите си зелени проекти произвежда около 5% от чистата енергия в Италия.

Същото може да бъде направено и в много други европейски страни и така да бъде подпомогната енергийната трансформация, пише още Bloomberg. Според анализите на агенцията геотермалната енергия може да се окаже истински пробив по пътя към въглеродна неутралност до 2050 година.

ЕС инвестира милиарди в соларни панели, вятърни паркове и производството на водород, но по-рядко обръща внимание на топлите извори, които са използвани за "производство" на топлинна енергия още от времената на Римската империя.

Според Италианския съюз на геотермалната енергия този сектор е отритнатото дете на зелената енергетика в Европа. Потенциалът е огромен, но инвеститорите не искат да рискуват, след като първите проекти не получиха подкрепата на европейските фондове, разказва председателят на организацията Бруно де ла Ведона.

По данни на ЕК в периода 2010-2020 година общността е инвестирала едва 700 млн. евро за проучвания и разработки, свързани с геотермалната енергия. За сравнение, само през 2020 година субсидиите, отделени за соларната индустрия, са 30 млрд. евро, а за вятърната - 21 млрд. евро.

Това, което спира развитието на геотермалната енергия, са основно разходите за сондажи - поне 20 млн. евро, ниската възвръщаемост и технологичните предизвикателсва, тъй като обикновено няма схеми за подземните съоръжения, коментират от сектора.

Инвестициите в слънце и вятър са по-лесни - всеки може да види и почувства източника на енергия, коментира геологът Инга Мьок, вицепрезидент на Германската геотермална асоциация. "Никой не може да усети подземната геотермална енергия", казва още тя.

Bloomberg NEF изчислява, че към 2021 година капацитетът на геотермалните съоръжения в световен мащаб е 16 гигавата, като на Европа се падат 1 гигават - основно в Италия.

Още римляните са използвали топлите извори край Будапеща (общо към 900), за да отопляват града. Днес Унгария е една от най-зависимите от вноса на енрегоресурси (основно от Русия - б.р.) държави в ЕС. Липсата на финасиране обаче спъва плановете за развитие на сектора.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) например отпуска средства за проекти, свързани с геотермална енергия още от 70-те години на миналия век. Финансират се обаче само проекти, преминали през първата фаза на проучвания и сондажи, тоест най-несигурната част от работата. Това принуждава геолозите да се обърнат към правителствени гаранции.

Петролните и газовите компании имат необходимия опит и оборудване, за да извършат проучвания и добив на горещите води. Те обаче са по-заинтересовани да добиват природен газ или петрол заради по-големите печалби. След рекордните приходи през 2022 година водещите компании в сектора - Shell, BP, Eni и Chevron, решиха да разширят дейността си по отношение на добива на природен газ, посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
под София има геотермално поле , почти целият град може да се отоплява така ... но що пък да не купуваме газ ?! ние сме богати , можем да си го позволим ... а в Будапеща в момента се изпълнява проект за отопление на около 20МВт геотермална енергия ... а това е едно градче до Будапеща , на който му е интересно ... https://***.thinkgeoenergy.com/geothermal-heating-as-economic-driver-the-story-of-veresegyhaz-hungary/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още