IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс в ЕС е на рекордно дъно

През първото полугодие расте производството на ВЕИ мощностите, сочат данни на екологична организация

13:22 | 30.08.23 г. 80
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие на 2023 година електрическите централи в Европейския съюз (ЕС), използващи изкопаеми горива (основно въглища и природен газ), са произвели 410 тераватчаса електроенергия и са покрили 33% от потреблението, което е рекордно ниско ниво от поне 2000 година насам, сочи анализ на екологичната организация Ember.

Само през май въглищните централи са произвели едва 10% от потребената в ЕС електроенергия. В периода януари-юни въглищните централи са намалили производството си с 23%, а газовите - с 13 на сто на годишна база.

От Ember отчитат още спад на потреблението на електроенергия в общността с 4,6% до рекордните 1261 тераватчаса. Това е дори под нивото от първото полугодие на 2020 година, когато повечето държави бяха "затворени" заради пандемията от коронавируса. Това намаление се отразява основно на производителите, използващи изкопаеми горива.

Соларните инсталации продължават да увеличават дела си в енергийния микс и производството им расте с 13% на годишна база. Вятърните турбини са произвели с 5% повече електроенергия, водните централи - 11% повече, а при ядрените централи има забавяне на спада до 4% и очакванията на еколозите са до края на годината производството им да се възстанови до нивата отпреди 2022 година.

В първите шест месеца 17 държави съобщават за рекорден дял на възобновяемите енергийни източници в определени периоди от време. В Гърция и Румъния например зелените мощности за първи път прехвърлиха дял от 50% от енергийния микс. Дания и Португалия пък отчетоха над 75% дял от ВЕИ в микса.

От години в ЕС се наблюдава спад на използването на въглища при производството на електроенергия. За кратко тенденцията беше прекъсната през 2022 година, когато рекордните цени на природния газ накараха индустрията да потърси алтернативи. Още в края на миналата година от Ember бяха категорични, че това е временно явление и войната в Украйна ще ускори зеления преход на Европа.

Статистиката показва, че през 2022 година са добавени нови зелени мощности с капацитет от 33 гигавата. Темпът се запазва и през тази година - Германия например добавя соларни панели с капацитет от 6,5 гигавата, което е ръст от 10 на сто. В Полша новите соларни мощности се увеличават с 2 гигавата (17%), а в Белгия с 1,2 гигавата (19%).

Заради това разрастване на зелените мощности делът на ВЕИ в енергийния микс на ЕС достигна 30% през май и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

57
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Всичко е точно, както си го написал. Космическите цени на електроенергията в ЕС водят до бум в инвестициите във ВЕИ и до ударното преизпълнение на петилетните планове на ЦК(ЕК) на (ЕС)СР. Както казваше и др. Живков - лошо нема! Само не става ясно от патоса ти, защо е тази отчаяна борба на ЕЗБ и други отговорни евроструктури с инфлацията? И за сбогом от тиквата, ще ти напомня един знаменит лаф на Джеймс Карвил: *Икономиката, Глууппако!!!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivane
преди 8 месеца
Какви политици какви политики. Хората си гледат интереса. Вече сме преизпълнили плана за делът на възобновяемите източници в България за 2030 година, още днес, когато са изградени само 5% от заявените мощности. И съм си повторил моята теза, че въглищните тецове ще фалират много преди да се наложи да бъдат затворени заради политиките. Ще бъдат затворени по икономически а не по екологични или политически причини. Няма да издържат на нулевите цени, когато пече слънце. Ще остане само АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivane
преди 8 месеца
Също така сам си си отговорил кой е най-бързият път за преминаване към зелена енергия - цената на токът. Най-много стимули даваха през 2010-2012 година. Тогава бяха изградени 95% от мощностите които имахме до 2020 година, а от тогава до 2020 година 10 години почти не се изграждаха нови мощности. И изведнъж без никакви помощи и субсидии заради високите цени предприятията започнаха да си изграждат собствени централи, а когато токът стана левче, заваляха заявки за 40 GW фотоволтаични мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivane
преди 8 месеца
Но политиците си гледат техните интереси и не позволяват на домакинствата и предприятията да си инсталират фотоволтаици, да си ползват тяхната енергия без да плащат такси за пренос и данъци, да не се налага увеличаването на преносния капацитет на електропреносната и електроразпределителната система, а правят точно обратното. Техни фирми изграждат на обработваеми земи огромни фотоволтаични паркове, заради тях изграждат нова електропреносна инфраструктура, а после ни продават скъпо тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 3
Ivane
преди 8 месеца
Тиквата си остава тиква. Не мога да разбера как така сме на едно мнение, но ти все не си съгласен? Първо ми задаваш въпроса откъде ще зареждаме 250 милиона електромобила утре, въпреки че аз ти говоря че затова ще изминат поне 30 години, а после сам започваш да си обясняваш как няма да стане за три години? Ами не няма да стане и никой не го е твърдял. А в твоя случай крадецът вика дръжте крадеца. Ако политиците оставят всичко на пазарната икономика, всичко ще се нареди много по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane от #45: *дали не можем да намалим този дял още повече със съхранената електрическа енергия в батериите?* - Можете. Тук всичко можете. Или както казало козарчето на една образована и интелигентна като теб журналистка: *Г-жо, оно и я можем, и тате може, ама коззата си сака прръчч!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
От #50: А докато те спасяват климата, около тях мераклиите да се облажат от лесни кинти растат лавинообразно. Няма разумен човек, който да е против чистата енергия, но ако животът на големи маси от хора брутално се влошава в битово-финансов план, вследствие нейното императивно налагане, то е вредно за тези, в името на които се прави и ще доведе само до катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
От #49: Сам казваш, че батериите са далеч от истината, а и изтърбушването на земята за суровини за такива количества батерии още никой не е мислил как ще се отрази на природата, за която сме толкова загрижени. Ти не си твърдял, но и от самолет се вижда, че зелената талибанщина се налага силово! Директиви, квоти, планове. Резултатът е, че някой като теб е смятал без кръчмаря и цените на енергията убиват икономиката на ЕС, докато зеленоглави льохмани и откровени мошеници спасяват климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
От #48: Метро, трамваи, електробуси, ел. таксита и всякакви органи и служби на колела също не спират нощем в мегаполисите. Тази енергия кой и как ще я генерира и срещу колко ще я подава, когато спрете ТЕЦ до 2030, както се гласите, а не искате нови АЕЦ? В такива условия и да не ги затворите, те ще фалират и изчезнат сами и то вероятно в момент, когато не сте готови за това. А до тогава ще си избиват загубите през космически цени, от които повечето не могат да се спасят и ще свиват каквото могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
До: Tikva007: И ако малко или никой, кой ще ги издържа, за да са живи и да подават, когато вие с плочките над главите писнете вечер или по 2-3 месеца през зимата *Даааййй!!!*. Защото щом е толкова евтино, кой ще спре и индустрията да си прави през деня ток от слънце? Да, ама някои работят 24/7, градовете светят цяла нощ, народът се прибира вечер и всеки нещо включва - печка, перална, осветление, слага колата в гаража да се зарежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още