IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс в ЕС е на рекордно дъно

През първото полугодие расте производството на ВЕИ мощностите, сочат данни на екологична организация

13:22 | 30.08.23 г. 80
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие на 2023 година електрическите централи в Европейския съюз (ЕС), използващи изкопаеми горива (основно въглища и природен газ), са произвели 410 тераватчаса електроенергия и са покрили 33% от потреблението, което е рекордно ниско ниво от поне 2000 година насам, сочи анализ на екологичната организация Ember.

Само през май въглищните централи са произвели едва 10% от потребената в ЕС електроенергия. В периода януари-юни въглищните централи са намалили производството си с 23%, а газовите - с 13 на сто на годишна база.

От Ember отчитат още спад на потреблението на електроенергия в общността с 4,6% до рекордните 1261 тераватчаса. Това е дори под нивото от първото полугодие на 2020 година, когато повечето държави бяха "затворени" заради пандемията от коронавируса. Това намаление се отразява основно на производителите, използващи изкопаеми горива.

Соларните инсталации продължават да увеличават дела си в енергийния микс и производството им расте с 13% на годишна база. Вятърните турбини са произвели с 5% повече електроенергия, водните централи - 11% повече, а при ядрените централи има забавяне на спада до 4% и очакванията на еколозите са до края на годината производството им да се възстанови до нивата отпреди 2022 година.

В първите шест месеца 17 държави съобщават за рекорден дял на възобновяемите енергийни източници в определени периоди от време. В Гърция и Румъния например зелените мощности за първи път прехвърлиха дял от 50% от енергийния микс. Дания и Португалия пък отчетоха над 75% дял от ВЕИ в микса.

От години в ЕС се наблюдава спад на използването на въглища при производството на електроенергия. За кратко тенденцията беше прекъсната през 2022 година, когато рекордните цени на природния газ накараха индустрията да потърси алтернативи. Още в края на миналата година от Ember бяха категорични, че това е временно явление и войната в Украйна ще ускори зеления преход на Европа.

Статистиката показва, че през 2022 година са добавени нови зелени мощности с капацитет от 33 гигавата. Темпът се запазва и през тази година - Германия например добавя соларни панели с капацитет от 6,5 гигавата, което е ръст от 10 на сто. В Полша новите соларни мощности се увеличават с 2 гигавата (17%), а в Белгия с 1,2 гигавата (19%).

Заради това разрастване на зелените мощности делът на ВЕИ в енергийния микс на ЕС достигна 30% през май и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivane
преди 8 месеца
За 250 милиона електромобила са необходими 500 гигавата фотоволтаици. Както сметнах преди, един гигават се нуждае от 5 милиона квадратни метра. 500 GB ще се нуждаят от 2500 милиона /2,5 милиарда квадратни метра. Тогава получаваме квадрат 50 на 50 км. И не бъркай площта на фотоволтаичния парк с площта на панелите. Това което съм сметнал е площта на панелите. В зависимост от инсталацията, необходимата площ за монтаж може да бъде както по-голяма така и по-малка от площта на панелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivane
преди 8 месеца
Прав си. Аз поне си признавам грешките, когато ми ги посочат. Правих сметките на ум и смятах колко площ заемат фотоволтатите които могат да заместят един атомен реактор. Там Ти ме прекъсна с това че произвеждат само три пъти по-малко от него и съм забравил да сметна за всички реактори. Дори съм забравил да сметна колко реактора/фотоволтаика са необходими за 250 милиона електромобила. Ако за един електромобил са необходими 2,6 мегаватчаса, те се произвеждат от 2 kW фотоволтаици. Точно колкото тво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Сега остава да си представим как ще изглежда Европа след инсталирането на 700 GWt и да идеш до се гръмнеш някъде. Иначе имам инсталирани 2 КВт. на една селска къща, колкото да го пипна и мога смело да кажа - голям, ама мек. Може и защото е от преди 5 години, но може и толкоз да си може. Внуците ти може и да го харесат по липса на друг. А за теб, както се казваше в един американски ковбойски филм: * Птичките ще пеят, но ти няма да ги чуваш*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: А ето и една картинка, как изглеждат само 123 MWt, които няма да зареждат милиони автомобили, а ще захранват с 70-80% от необходимото офисите на накакви телефонни оператори: * https://***.investor.bg/a/518-energetika/376795-nay-golyamata-fotovoltaichna-tsentrala-v-balgariya-fets-verila-veche-e-v-eksploatatsiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Ахъм. Както виждаш, аз търпеливо изчетох всичките ти надувки до тук на тема сметки, тиккви и We Are The Champs. Тук пише спорадично един *** Солар Пауър - вече съм сигурен, че ако не си ти, си му шофьор. А ето и реални числа на реаленият шомпион в България - ФвЕЦ (парк) Верила край Дупница (с. Крайници): Инсталирана мощност: 123 MWt върху площ от 1300 дка. (1,330,000.- м2)!!! Усещаш ли вече какъв въздух под налягане си, за да очакваш, че имам какво повече да дискутирам с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivane
преди 8 месеца
А като заговорихме за пари, един гигават фотоволтаична централа струва около 1 милиард евро. Всичките ще струват 700 милиарда и ще произвеждат ток за зареждането на 250 милиона електромобила 25-30 години, абсолютно сигурно и независимо от прищевките на някой руснак или арабин. Сещаш ли се колко трилиони се харчат за гориво? Ти колко харчиш годишно? Колко ще изхарчиш за следващите 30 години? Можеш ли да кажеш каква ще е цената догодина? А след пет години? При фотоволтаиците е сигурна за следващи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 6
Ivane
преди 8 месеца
А понеже тиквите обикновено са скарани със сметките, това е огромно число от 35 милиона квадратни метра, всъщност са 36 квадратни километра. Квадрат с размери 6 на 6 км. Пак за сравнение, София има площ около 500 квадратни километра. Тоест върху 8% от площта на София могат да се построят мощности, които да произвеждат половината от потреблението на енергия в Европа и 100% от потреблението на електромобилите, ако минат всичките на ток. Дали няма да има място да се разпределят по покривите и па
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivane
преди 8 месеца
Като заговорихме за кинти, аз вече имам инсталирани 3 000 вата фотоволтаици на покрива, които ми струват по-малко от цигарите за две години - 3 000 лв. Потенциалът им е да произвеждат 3900kWh годишно, но ползвам под 3 000, защото не връщам в мрежата и имам излишъци. Ти колко киловата фотоволтаици имаш за да даваш такива категорични мнения? Тези 15 квадратни метра фотоволтаици могат да осигурят 20 000 км годишно за един електромобил. Грозни ли ще са върху паркингите и покривите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Вече ти писах - не ме мисли кокво мога аз да понеса. Мисли, дали Европа и Земята ще ви понесе. За сега първите резултати са доста грозни, а перспективите - меко казано *димли*. Европа е в икономическа кома, а твоята бодряшка, да не кажа екзалтирана вяра в някакви сметки, намирисваща на празноглава фукна, иска кинти, за наличието на чиито количества не се иска смятане, а заработване. Ще гледам с интерес как ще ги заработите с политиката и икономиката, които творите. До тук - само шиттт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane на #23: Само от любопитство, че явно си експерт и сигурно знаеш: колко квадратни метра са парковете над летището срещу Сепарево и тези преди Панагюрище откъм Пазарджик. Искам да си представя как ще изглеждат 700 GWt и 35 млн. м2, в сравнение с онази незначителна като мощност, но зловещо променяща природата отврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още