IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс в ЕС е на рекордно дъно

През първото полугодие расте производството на ВЕИ мощностите, сочат данни на екологична организация

13:22 | 30.08.23 г. 80
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие на 2023 година електрическите централи в Европейския съюз (ЕС), използващи изкопаеми горива (основно въглища и природен газ), са произвели 410 тераватчаса електроенергия и са покрили 33% от потреблението, което е рекордно ниско ниво от поне 2000 година насам, сочи анализ на екологичната организация Ember.

Само през май въглищните централи са произвели едва 10% от потребената в ЕС електроенергия. В периода януари-юни въглищните централи са намалили производството си с 23%, а газовите - с 13 на сто на годишна база.

От Ember отчитат още спад на потреблението на електроенергия в общността с 4,6% до рекордните 1261 тераватчаса. Това е дори под нивото от първото полугодие на 2020 година, когато повечето държави бяха "затворени" заради пандемията от коронавируса. Това намаление се отразява основно на производителите, използващи изкопаеми горива.

Соларните инсталации продължават да увеличават дела си в енергийния микс и производството им расте с 13% на годишна база. Вятърните турбини са произвели с 5% повече електроенергия, водните централи - 11% повече, а при ядрените централи има забавяне на спада до 4% и очакванията на еколозите са до края на годината производството им да се възстанови до нивата отпреди 2022 година.

В първите шест месеца 17 държави съобщават за рекорден дял на възобновяемите енергийни източници в определени периоди от време. В Гърция и Румъния например зелените мощности за първи път прехвърлиха дял от 50% от енергийния микс. Дания и Португалия пък отчетоха над 75% дял от ВЕИ в микса.

От години в ЕС се наблюдава спад на използването на въглища при производството на електроенергия. За кратко тенденцията беше прекъсната през 2022 година, когато рекордните цени на природния газ накараха индустрията да потърси алтернативи. Още в края на миналата година от Ember бяха категорични, че това е временно явление и войната в Украйна ще ускори зеления преход на Европа.

Статистиката показва, че през 2022 година са добавени нови зелени мощности с капацитет от 33 гигавата. Темпът се запазва и през тази година - Германия например добавя соларни панели с капацитет от 6,5 гигавата, което е ръст от 10 на сто. В Полша новите соларни мощности се увеличават с 2 гигавата (17%), а в Белгия с 1,2 гигавата (19%).

Заради това разрастване на зелените мощности делът на ВЕИ в енергийния микс на ЕС достигна 30% през май и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 3
Ivane
преди 8 месеца
До: Tikva007 Вари го, печи го, все тиква си остава. Ама ще ти сметна на момента, а не за домашно. За година в Европа всеки автомобил минават средно 13 000 км за което му е необходимо 2,6MWh електрическа енергия, ако е на ток. 250 милиона електромобила ще се нуждаят от 650 милиона MWh, което са 650TWh допълнително. Хайде сега да те питам, това според тебе проблем ли е за енергетиката и преминаването към ВЕИ или решение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 8 месеца
До: Tikva007"но ако потреблението падаше поради някакви семки като битови панели след електромерите" Е колко да са семки 24 000 kWp панели от които Aurubis черпи ток след електромера и тази енергия не се отчита в никаква статистика? Точно затова ти обяснявам, че статистиката е стъкмистика. Затова ти дадох пример и с потреблението на първична енергия която също ще започне да намалява, но това не означава намаляване на стандартът на живот. Климатика и радиатора харчат електрическа енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Ето ти и една задача за домашно: В момента в ЕС се движат около 250 млн. автомобила, от които около 2 млн. са с ел. задвижване. С колко ще падне потреблението на ел. енергия в ЕС, когато всичките 250 млн. преминат на ел. задвижване? Нещо в твоята логика ме кара да мисля, че потреблението на енергия трябва да изчезне изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Предлагам ти да се опиташ първо да откриеш разликата между енергия и електроенергия и можем пак да опитаме някаква дискусия. Статията не е за първична, вторична и третична енергия, а да електроенергия, която има някои особености, в сравнение с бензина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ivane: Ти, разбира се, можеш да вярваш и в Санта Клаус, но ако потреблението падаше поради някакви семки като битови панели след електромерите, а не заради убийствените цени на енергията, с които домакинства и индустрия в Европа се борят, свивайки потреблението, тонът на статиите за европейската икономика щеше да бъде празничен, а не траурен. То ти може да не си чувал и за инфлацията, с която се бори ЕС и какво я предизвика, но важното е да си намериш удобно обяснение и да се енджойваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Ivane
преди 8 месеца
До: Tikva007При преминаване към електромобили ще пада и потреблението на първична енергия. Ако в момента е един голям 200 коня бензинов SUV харчи еквивалентна 150kWh/100км, то като мине на 1000 електрически коня, започва да харчи 25kWh и статистиката отчита 83% намаление на потребяваната енергия. Това означава ли че стандарта на живот е понижен заради намаленото потребление? Добави към това и използването на хипер инвертор вместо маслен радиатор и стандартът още ще се понижи по твоите критер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 11
OHЯ
преди 8 месеца
И в крайна сметка най-големия екоджендър се оказва едно джудже скрито в бункера край блатата московски ! Ако не беше празната му кратуна , на ЕС щеше да му е необходимо поне десетилетие да се отърве от сибирски изпарения ! А дрОгарете да кажат възможно ли е ТЕЦ или дори АЕЦ да произвежда ток , и той да е 0 лева ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Ivane
преди 8 месеца
Разбира се, че ще пада потреблението, което се отчита от електромерите, при положение че все повече фотоволтаици се инсталират след електромерите и това потребление не може да бъде отчетено от статистиката. Например моите климатици работят дори когато съм на море, а времето в града ми е слънчево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Пише, пише - даже съм го цитирал, но четенето на статия не е като четенето на упътване за паста за зъби.. Но пък така по-добри се вижда кой е глуууууупакъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 месеца
айде почна да върти мулти акаунтите, хахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още