IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс в ЕС е на рекордно дъно

През първото полугодие расте производството на ВЕИ мощностите, сочат данни на екологична организация

13:22 | 30.08.23 г. 80
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие на 2023 година електрическите централи в Европейския съюз (ЕС), използващи изкопаеми горива (основно въглища и природен газ), са произвели 410 тераватчаса електроенергия и са покрили 33% от потреблението, което е рекордно ниско ниво от поне 2000 година насам, сочи анализ на екологичната организация Ember.

Само през май въглищните централи са произвели едва 10% от потребената в ЕС електроенергия. В периода януари-юни въглищните централи са намалили производството си с 23%, а газовите - с 13 на сто на годишна база.

От Ember отчитат още спад на потреблението на електроенергия в общността с 4,6% до рекордните 1261 тераватчаса. Това е дори под нивото от първото полугодие на 2020 година, когато повечето държави бяха "затворени" заради пандемията от коронавируса. Това намаление се отразява основно на производителите, използващи изкопаеми горива.

Соларните инсталации продължават да увеличават дела си в енергийния микс и производството им расте с 13% на годишна база. Вятърните турбини са произвели с 5% повече електроенергия, водните централи - 11% повече, а при ядрените централи има забавяне на спада до 4% и очакванията на еколозите са до края на годината производството им да се възстанови до нивата отпреди 2022 година.

В първите шест месеца 17 държави съобщават за рекорден дял на възобновяемите енергийни източници в определени периоди от време. В Гърция и Румъния например зелените мощности за първи път прехвърлиха дял от 50% от енергийния микс. Дания и Португалия пък отчетоха над 75% дял от ВЕИ в микса.

От години в ЕС се наблюдава спад на използването на въглища при производството на електроенергия. За кратко тенденцията беше прекъсната през 2022 година, когато рекордните цени на природния газ накараха индустрията да потърси алтернативи. Още в края на миналата година от Ember бяха категорични, че това е временно явление и войната в Украйна ще ускори зеления преход на Европа.

Статистиката показва, че през 2022 година са добавени нови зелени мощности с капацитет от 33 гигавата. Темпът се запазва и през тази година - Германия например добавя соларни панели с капацитет от 6,5 гигавата, което е ръст от 10 на сто. В Полша новите соларни мощности се увеличават с 2 гигавата (17%), а в Белгия с 1,2 гигавата (19%).

Заради това разрастване на зелените мощности делът на ВЕИ в енергийния микс на ЕС достигна 30% през май и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: На теб никой нищо не може да ти обясни. А и ти реално не искаш. Хубаво е, че и аз не искам. На теб ще ти остане за домашно да разсъждаваш, защо т.н. ти *семейство* е намалило 2-3 пъти потреблението си на електроенергия от 80-те години до сега, а в света за същия период то се е утроило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
Tikva007
преди 8 месеца
До: Ташка и Бомбашка - Zelka00&kuhao: Ташке, няма да коментирам смехорията, че като постъпи ток в мрежата от ф-волтаик и газовите и въглищни ТЕЦ, както и АЕЦ,врътват копчето и намаляват производството. Разговорът за дяловете в микса предлагам да го подновим през декември-януари и пак да ми разказваш приказки. Бомбашке, ако не беше се одрайфала и омазала от злоба, можеше да видиш, че в статията се говори за колапс в потреблението, който се задълбочава в рамките на 2-3 години, а не за половин век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... ти специално само арчиш вече ток , нищо не правиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... фотоволтаичните инсталации по покривите , покриват частично , или изцяло , текущата консумация в обекта , после подават излишъка към мрежата , ако имат договор и съответната възможност ... :))) ... в огромната си част са така свързани ... и от там се получава по-малко производство на ток от класическите доставчици ... и това ще се задълбочава ... затова са излишни въглищните централи , защото са трудно подвижни като мощност ... знам че ти е мъка да дишаш сажди , ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 вече го виждаме светлото зелено бъдеще, зелкич! Производството на ток от перки расте главоломно на хартия, а потреблението на реален ток пада и така докато зеленясаме съвсем и спрем да имаме нужда от много енергия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
*От Ember отчитат още спад на потреблението на електроенергия в общността с 4,6% до рекордните 1261 тераватчаса. Това е дори под нивото от първото полугодие на 2020 година, когато повечето държави бяха "затворени" заради пандемията от коронавируса.* - Явно още не са *отваряли*. В средата на 20-ти век като показател на развитие и цивилизованост се е наблюдавало потреблението на хартия, в края на 20-ти век - на електроенергия. Явно в ЕС вече ще се хвалим с потреблението на бира и контрацептиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... светло бъдеще очаква антиваксърете-газовици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още