IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите енергетици не пожелаха да преговарят с премиера Денков

КНСБ по-рано обяви, че няма да участва в преговорите с правителството

17:36 | 01.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Божидар Стоилов/БГНЕС
Снимка: Божидар Стоилов/БГНЕС

Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение. Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя, предава БГНЕС.

„Днес поканихме синдикалните организации, те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор“, коментира той.

По-рано днес от КНСБ заявиха, че няма да участват в преговорите за въглищните региони.

"Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес, 1 октомври“, се казва в позицията.

Според синдикатите ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че отговорните институции не са предприели нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика.

„Всички наши усилия през последните години бяха насочени към намиране, чрез диалог с правителството и парламентарно представените партии, на най-добрите решения за работещите във въглищните региони и за социално-икономическите последствия за страната въобще. Уверени сме, че това е пътят при наличие на открити и навременни действия и чуваемост на проблемите и исканията на работниците", заявиха още синдикатите. 

От своя страна, Денков подчерта, че териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, подчерта Денков.Той посочи, че с предаването на документите, преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ.

Премиерът коментира, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново подчерта, че България е последна в тази дейност по предаване на Териториалните планове и има точно два месеца преговори с Европейската комисия.

„Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подкладване на политически амбиции. Да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой, освен правителството и синдикатите заедно, не може да се справи с тази дълго отлагана задача“, добави още Денков.

Междувременно затворен остава Проходът на републиката, пише БНР. По-рано полиция и протестиращи енергетици се договориха да пропускат превозни средства след 16 часа. Очаква се блокадата да бъде вдигната до 20 часа днес. Остава блокирано движението на магистрала "Тракия" при Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още