IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на протестиращите не дойдоха на среща с енергийния министър в ТЕЦ "Марица Изток 2"

Пернишките миньори и енергетици също излязоха на мире протест на републиканския път за Кюстендил

14:51 | 30.09.23 г. 3
Снимка: Божидар Стоилов, БГНЕС
Снимка: Божидар Стоилов, БГНЕС

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов и административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2" обсъждат на среща създалото се напрежение, протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за плавен преход. На срещата в централата обаче дойдоха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а.

Представителите на протестиращите, както и синдикалните лидери от КНСБ и КТ "Подкрепа" не се отзоваха на поканата за разговори за решаване на казуса, съобщава БНР. 

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите - условието, което поставиха енергетиците и миньорите, за да разговарят с него. 

Вече повече от 24 часа те са блокирали магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката.

Преди срещата с ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" министър Радев каза: "Трябва да има разговори. Без разговор няма как да се случат нещата. Трябва да поговорим с колегите също, да е ясно къде са притесненията основно. Защото аз чувам много, понякога и противречиви мнения. Цялата драма е, че не започнем ли да правим и наистина да действаме, а не само да говорим за преход, той не става изведнъж".

Протестиращите са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен срок за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заявви вчера премиерът Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат, ще получат до 36 работни заплати. 

Министър Радев обяви, че искал да направят срещата в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2", за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда. Той все пак ще посети магистрала "Тракия" и ще се срещне с протестиращите. 

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях. 

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят.

Междувременно пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник.

Протестът е знак на солидарност с колегите им от Стара Загора. Вчерашното решение на правителството, не ни удовлетворява, заявиха работещите във въгледобива и енергетиката. Те настояват да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет предложения и са категорични, че протестите им ще продължат. Засега няма блокади на пътища.

Работещите издигнаха плакати с надписи "Трансформация, а не ликвидация", "Искаме работа, а не подаяния", "Не убивайте енергетиката на България", "Долу зелената мафия". Те са категорични , че остават в стачна готовност.

"Днес отново сме тук, за да окажем пълна подкрепа на колегите от "Марици"-те. Искаме да покажем на управляващите, че ние не се отказваме.За момента стачката ни е неефективна, само предупредителна, но сме в пълна готовност за ефективни стачни действия, ако не се приемат нашите искания. Да, приеха 2038 г. (централите да работят до тогава - бел. ред.), но 40-те процента  намаление на въглищните емисии не ни устройват, защото това означава минимум 50-60% загуба на работни места", заявиха протестиращите.

Сред тях бе и директорът на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев. "Основните неща, които искахме, не ги виждаме в плана. Ние сме готови на по- ефективни стачни действия. Това днес е мирен протест, само като предупреждение. Нямаме намерение да се блокират пътища, да се причинява неудобство на хората. просто търсим подкрепа и повече гласност", каза Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
slefevon
преди 7 месеца
Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
"Представители на протестиращите не дойдоха на среща с енергийния министър в ТЕЦ "Марица Изток 2"" С "търчи лъжи" какво има да се преговаря!!! Тези агенти на наглосаксонските интереси трябва да веднага да си ходят, да бъдат съдени за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА и пратени на почивка с пълен пансион и осигурена работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
sosi
преди 7 месеца
За по-тъпо същество от миньор не се сещам. Всичките се записват да работят за първа категория труд за да се пенсионират по-рано и няма нито един доживял до 60 години. При това съм ги виждал в болниците в какви адски мъки умират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още