IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите енергетици и миньори отказват среща с министъра на енергетиката

Протестиращите продължават блокадата на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково

11:27 | 30.09.23 г. 1
Снимка: Иван Янев, БГНЕС
Снимка: Иван Янев, БГНЕС

Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. Той отправи покана за среща в 13 часа. Протестиращите продължават блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково и  заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

"Категорично – не. Някой, ако иска да ни види, някой, ако иска да разговаря с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят магистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук",  заявиха протестиращи на блокадата при Гурково, цитирани от БНР.

По-рано днес правителственият пресцентър съобщи, че министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще се срещнат днес с протестиращите енергетици и миньори. Поканени са легитимните синдикални представители на ТЕЦ-а и на „Мини Марица-изток“, както и ръководствата на двете дружества.

Премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори утре, 1 октомври, в Министерския съвет. Поканени са лидерите на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, както и ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора. 

Протестиращите спряха вчера движението по някои пътни участъци в страната по повод приемането на Териториалните планове за справедлив преход, свързани със съдбата на въглищните региони у нас. По-рано президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов, се срещнаха с премиера акад. Николай Денков, за да обсъдят ситуацията. Пред журналисти премиерът акад. Денков заяви, че ако не бъдат приети териториалните планове, България може да загуби освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове, припомня БТА.

Според депутата от ПП-ДБ Владислав Панев "въглищните централи ще работят дотогава, докато пазарните условия позволяват". "Мисля, че това ще приключи далеч преди 2038 г., доста по-рано ще се наложи да бъдат затворени", коментира той пред БНТ.

Според Панев няма как да се гарантира, че няма да има нито един съкратен служител на въглищните централи през този период."Протестиращите са много наясно със ситуацията в "Марица изток" и новината за 3-те годишни заплати, които биха получили, ако напуснат работа, не е лоша", каза Панев.

По думите му е важно да бъдат направени реформи в енергетиката и земеделието, а твърденията, че няма да се изграждат соларни паркове върху територията на централите определи като популистки.

"Да сменим регулаторите. Бъдещето на "Марица изток" е свързано със соларни паркове, с нови индустрии, със заводи за батерии, има изградена инфраструктура", подчерта Панев.

Той уточни, че има напрежение в правителството и парламентарното мнозинство. "Отлична е оценката на премиерстването на Денков - по начина, по който се намеси със земеделците и "Марица изток". Некоалицията е доста сложна, имаме ниско доверие помежду си", каза още Панев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 6 месеца
С "търчи лъжи" какво има да се преговаря!!! Тези агенти на наглосаксонските интереси трябва да веднага да си ходят, да бъдат съдени за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА и пратени на почивка с пълен пансион и осигурена работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още