IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Протестиращите искат гаранции, че до 2030 г. няма да се затварят мини и ТЕЦ-ове

От 2030 г. до 2038 г. трябва да се разпишат стъпките за затварянето, за да могат хората да направят своя избор, подчертава президентът на организация Пламен Димитров

21:00 | 29.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Протестиращите енергетици и миньори искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за затваряне на мини и ТЕЦ-ове, нито намаляване на капацитетите им. Това заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От 2030 г. до 2038 г. трябва да се разпишат стъпките за затварянето, за да могат хората да направят своя избор - да останат или да напуснат сектора, посочи още той.

"Хората са по улиците и очевидно това значи, че не приемат предложенията на властите. Има нещо сбъркано в комуникацията - 2 години и половина се бавиха действията въпреки исканията на синдикатите. Служебни правителства минаха и заминаха, нищо не свършиха. Тези месеци също се пропиля време. Хората с основание са недоволни, не може в 12 без една минута да им се сервира каквото и да е било", коментира Димитров.

Хората искат поне едномесечно отлагане на плановете. Обратната оферта от правителството е била проект на споразумение на базата на искания на синдикатите отпреди 10 дни.

"Тогава ние предложихме проект на споразумение за справедлив преход. Видяхме обратната оферта, но заявихме, че докато хората са по улиците не можем да водим преговори, първо трябва да се вземе адекватно решение, за да се върнат хората по домовете си", подчерта Димитров

Решението за изграждане на индустриални зони във въглищните регионите, с които да се компенсират част от работните места Димитров коментира така:

"Да излезем само с някакво предложение а социален пакет за нас не стига. Трябва да се каже работното място къде е - първо да се създаде - и ако тогава миньорът или енергетикът наистина не го иска, тогава да му дадем тези 36 работни заплати".

Димитров припомни, че предишният редовен кабинет е поставил условие за 40% намаление на емисиите от централите до 2026 г., което обаче още не е предоговорено.

По думите му обекти като "Марица изток" и Бобов дол трябва да бъдат гарантирани, за да не се срути енергийната система. Една новина в полза на миньорите е съобщението, е ще отпаднат проектите за батерии по Плана за възстановяване. Това значи, че базова мощност за следващите години ще бъдат именно въглищните мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... в Унгария за сега имат само паметник , в средносрочен план няма да строят нова АЕЦ с рассийски атомни бомби ... :))) ... или ако искат могат да построят някакви бетонни монументи , както е в турско , чието управление и контрол е под санкции и не се изработва и доставя , и така ще си остане бая десетилетия ... автомобилните заводи в унгарско нямат нищо общо с орбан и кликата му , а са въпреки неговите напиняния ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: А в Унгария строят втора атомна централа, ползват на макс нашата разширена газопреносна мрежа и са икономическият тигър на ЕС. * Унгария се оформя като основен европейски производствен хъб за електромобили* - * https://investor.bg/a/447-analizi/365826-ungariya-se-oformya-kato-osnoven-evropeyski-proizvodstven-hab-za-elektromobili/amp - Имат си в Будапеща и паметник, три пъти по-висок от нашия. На Хърватия колко ток й трябва за кръчмите и хотелите, от които се изхранва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
в Хърватия , строят втора бинарна геотермална централа с мощност около 20МВт , имат една от 16,5МВт ... решили са да затворят въглищната си централа от 270МВт най-късно 2033 , вероятно 2030 ... :))) ... има конкурс за още 6 (шест) нови геотермални блока , в момента оценяват офертите ... но ние знаме от форумните ни енергетици , че в БГ немаме потенциал , и сме тихо , тъмно и тъжно място на (цензура) на географията ... добре , че си имаме разширение на газопреносната мрежа и паметник !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 6 месеца
2030 не е мно'о далеч?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
До: cyclop ее как, кво? За AGENDA 2030 не си ли чувал ?!? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 6 месеца
Що бе, що точно до 2030г? Абе, нещо да не би да става през 2030г? АБЕ ЩО ВСИЧКО Е ДО 2030Г???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още