IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Въглищните централи няма да издържат до 2038 г.

Пазарът ще определи съдбата им, коментира Юлиан Попов

13:01 | 05.07.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основният фактор, който ще определи съдбата на българските въглищни централи, е пазърът. Но при сегашните цени на електроенергията и очакваните в бъдеще централите не са конкурентоспособни на пазара и няма как да издържат до 2038 г. Тази прогноза направи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Годината, около която се въртим за затваряне на въглищните централи, е до 2038 г., но според мен въглищните централи няма да издържат дотогава", каза пред bTV министърът. Той посочи, че държавата прави всичко възможно за осигуряване на енергийната сигурност по различни начини, но „не може една централа, която не издържа на пазара да бъде поддържана непрекъснато“.

Това са частни централи и нямат механизми за финансово подпомагане, напомни Попов. По думите му е важно много бързо да се придвижи модернизацията на тези инсталации в посоки, различни от въглищата. „Те могат да минат на отпадъци, биомаса, биогаз и т.н.“, каза Попов. 

Той допълни, че трябва не само да се запазят работните места на хората, но и самите хора, защото в „Марица-изток“ работят хора с инвестиционен потенциал. В следващите години въглищните централи могат да привлекат инвестиции от 20-30 млрд. евро, което означава стабилни работни места в сфери, свързани с новата енергетика. Има инвестиционен интерес, но е необходима регулаторна основа, която да дава сигурност. 

Попов посочи още, че въглищните централи се използват за политически цели. Но основният фактор, който ще определи съдбата им, е пазарът. Екоминистърът смята, че тяхната съдба ще бъде преодопределена, ако не са конкурентоспособни на пазара.

Министърът на околната среда и водите коментира и въпроса с дюните по Черноморието, който според него не е добре регулиран. Юлиян Попов предлага да се създаде фонд, който да изкупува частни земи, в които има дюни или се намират на територията на парк.

Екоминистърът обясни, че дюните по плажовете се местят и така могат да се окажат в частна земеделска земя. Така собственикът на земята ще се окаже в ситуация, в която няма да може дори да влезе в имота си.

„Този въпрос трябва да се реши и законово, и финансово. Трябва да имаме ангажимент да компенсираме такива хора ", каза Попов.

Министърът за пореден път увери, че водата на българското Черноморие е чиста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
в България има достатъчно геотермален потенциал за комбинирани централи за поне 400-2000МВт - генериращи базово електричество и топлинна енергия за бита ... читавият технически персонал лесно ще се преквалифицира ... общаците ще могат да участват в строежите на съоръженията , който прифане там нещо да стане кофражист или подови покрития , прихване , който не , не можем да го мислим ... в бъдеще време , изгарянето на каквото и да е , ще бъде лукс ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
mirodes
преди 9 месеца
Значи тецовете ще горят биомаса(т.е дърва)вместо и наричат това "зелена енергетика'.Ами направо изсечете всички гори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Теменуга уже говорила с Фраматоме https://inews.bg/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D1%81-%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B2-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5-_l.a_i.592663.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още