IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ще загубим още 800 млн. евро, ако до септември нямаме Планове за справедлив преход

Защо е трудно да обясним на Европейската комисия, че не можем да изпълним поети ангажименти преди няколко години, коментира доц. Косьо Стойчев

20:45 | 29.06.23 г. 1

Ако Република България до септември месец не предостави действащи, влезли в сила Планове за справедлив преход, ще загубим още 800 млн. евро. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски".

"Българската държава страда на управленско ниво от страшни недостатъци. Отново вчера се получи новината, че имат намерение да преговарят Плана за възстановяване и устойчивост в частта въглеродни емисии, а това ще доведе до преосмисляне на Анекс D към плановете за справедлив приход, тоест ангажиментите на България във връзка с териториалните планове", коментира той.

Според него в момента не се случва нищо във връзка с усвояването на средства по Плановете за справедлив преход, а изпълнението на проектите се отлага. „Европейската комисия все още не ги е локирала за България, тъй като ние не сме представили точни, ясни и категорични ангажименти (кога, къде, какво, колко), което всъщност се съдържа в тези документи“, поясни доц. Стойчев.

По думите му въпросът е управленски и е необходима много сериозна политическа воля процесът да бъде завършен в следващите един или максимум два месеца. „Това е реалистичен срок, ако желанията, свързани с въглеродните емисии се изоставят“, смята той и е много трудно да се обяснява на Европейската комисия как, при поети от нас ангажименти преди няколко години, сега изведнъж не можем да ги изпълним. Косьо Стойчев е на мнение, че – „това е всичко друго, но не и предвидимост на партньорството“.

В кои сектори трябва да се развие България след прекратяването на въгледобивната дейност? Какво трябва да се предприеме при справедливия преход, за да може бизнесът от малки и средни фирми, който се намират в целевите региони, да си осигури пазарно бъдеще? Защо в нашата страна при разработване на териториалните планове се смяташе, че Планът за справедлив преход е еквивалентен на Плана за енергиен преход и не се предприеха мерки със социален ефект за бъдещите загуби на работни места от спирането на добива на въглища? Ще има ли проблем с финансирането от ЕК на българския преход към поствъглищна индустрия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 10 месеца
SGB-Технологията - biomass.alle.bg , предлага пълна замяна на въглищата и газа в ТЕЦ-овете с чисто биогориво (произвежда на място, в двора на ТЕЦ-а) и е възможно най-добрата алтернатива за комбиниран добив на зелена енергия, чисти биогорива, храни и материали на себестойност, близка до нула - в пъти по-добра - ефективна, рентабилна, независима от природни сили, и евтина като инвестиция и поддръжка, от всякакви други ВЕИ - соларни, вятърни, водородни, батерийни, ядрени, хидро, геотермални и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още