IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: При служебния кабинет няма почти никакъв напредък по предоговарянето на ПВУ

В ЕК не е подадено официално искане за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви премиерът

15:27 | 23.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По време на управлението на служебното правителство няма почти никакъв напредък по процеса на промени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в съответствие на решението на Народното събрание от 12 януари 2023 г. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Николай Денков по време на участието си в петъчния парламентарен контрол. 

Отговорът на министър-председателя бе на въпрос от народния представител от „БСП за България“ Георги Гьоков, който поиска информация за това какви действия са предприети от правителствата на България в изпълнение на решение на 48-ото Народно събрание за промени в Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“. Решението бе взето през януари 2023 г. и с него се цели запазване на въглищните централи в страната. 

България не се отказва от предоговаряне на ПВУ с Европейската комисия, заяви през март министърът на енергетиката Росен Христов след заседанието на енергийните министри в Брюксел.

Народното събрание задължи Министерския съвет да представи доклад за всички планирани, предприети и извършени действия по изпълнението на решението на предишния парламент за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в част енергетика.  

По този повод Денков заяви днес, че е изготвен подробен доклад, в който са описани предприетите от служебното правителство действия. Той ще бъде предоставен на народните представители в рамките на деня днес, какъвто е заложеният срок.

Николай Денков заяви че към Европейската комисия не е подадено официално обосновано искане в Националния план за възстановяване и устойчивост. 

„Ще продължим нашите разговори с ЕК относно очакваните и искани промени“, каза още Николай Денков, цитиран от БТА. Той посочи, че е нужно цялостно интегрирано предложение за изменения в Плана, което да отразява промените през последната година – войната в Украйна, инфлацията и други фактори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още