IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: До 2-3 седмици очакваме отговор от ЕК по предоговарането на Плана в частта "Енергетика"

"Метрополитен София" е с най-много разплащания по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи вицепремиерът

19:07 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До 2-3 седмици България очаква отговор от Европейската комисия по предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика". Това съобщи от парламентарната трибуна по време на изслушване Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства, цитиран от БТА.

Според него, има напредък по българските предложения за начините, по които да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, без да се засяга дейността на въглищните централи. „Напредък има и то сериозен“, увери той и обясни, че той е постигнат с проектите на Министерството на енергетиката, с които се допринася за декарбонизацията на икономиката.

Вицепремиерът отбеляза, че България е обяснила защо през миналата година беше невъзможно затварянето на въглищни централи поради енергийната ситуация в нашата страна и в региона. „Това са аргументи, които са представени и смятам, че вече са възприети от Европейската комисия“, поясни Пеканов.

Енергийната реформа

Той е убеден, че България ще запази въглищните си централи. „Но пълната отмяна на реформата без други ангажименти, които да постигнат декарбонизацията, ще означава, че ще изгубим огромна сума от парите в рамките на милиарди", предупреди той.

По думите му, в ЕК очакват мерки, които имат равностоен ефект и за пример даде проект за електропреносната система, който ще позволи да се включат повече ВЕИ-та, с които страната ни ще изпълни целите на Зелената сделка и ще намали натиска за изпълнението на целите за емисиите.

Атанас Пеканов подчерта, че от ЕК държат на намаляването на емисиите от въглероден диоксид до 2026 г., а за да има промяна от България се изисква да посочи как ще го постигне по алтернативен начин.

„С решение на 48-ото Народно събрание Министерският съвет беше задължен да преговаря с ЕК за поетия ангажимент за намаляване с 40% на въглеродни емисии, за да се гарантира работата на въглищните централи поне до 2038 г. До средата на май подготвеният пакет с конкретни мерки ще бъде изпратен за консултации в Брюксел, а до края на юни ще бъде представен официално“, обясни вицепремиерът.

Изпълнение на проектите

„"Метрополитен София" има до момента най-много разплащания по първия транш от Плана за възстановяване устойчивост (ПВУ)“, съобщи вицепремиерът по управление на европейските средства. Той уточни, че те са над 100 млн. лв.

Вицепремиерът припомни, че България получи първия транш по ПВУ през декември миналата година след като плащането към България от 2,7 млрд. лв. беше подписано и верифицирано от Европейската комисия. Парите са в Министерството на финансите и ще бъдат използвани по договорите, които министерството сключва с всяко едно министерство или друг изпълнител на проектите, посочи Пеканов.

Той потвърди, че министерството разплаща, когато работата е свършена. Вицепремиерът не можа да каже точната сума на разплатените до момента средства, защото тя се променя всеки ден. Важното според него е, че средствата са дошли, и посочи, че това са 24% от целия ресурс, който ще получи България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Вицепремиерът добави, че България ще получи средства и по Плана REPower EU за нови електроенергийни проекти, чиято подготовка върви. „През юни се надявам да сме готови, тогава ще подадем официалното искане, каза Пеканов. – В момента върви неофициалното съгласуване на общо осем проекта – шест нови и два подобрени предишни проекта, които са изпратени до Министерството на енергетиката.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още