IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствена електроенергия позеленява производството на фирмите

Зеленият водород, ESG, производството на еленергия от фотоволтаици за собствени нужди са добрите практики, които прилагат компаниите

21:30 | 20.04.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Зеленият водород, ESG, производството на еленергия от фотоволтаици за собствени нужди са добрите практики, които прилагат компании като алтернатива в своите производства. „Прилагането на иновативните технологични решения е неизменна част от производството при енергията на бъдещето“, коментира Мартин Катинов, мениджър „Енергийни проекти“ в „Аурубис България“, на форума Energy of Tomorrow, организиран от Investor.bg.

Той потвърди, че се прилагат добри практики за намаляване на енергийната интензивност в „Аурубис“ – в заводите за топене и рафиниране на първичен концентрат и рециклиране на суровини, в сферата на медните продукти в България, при производството на катоди, сярна киселина и железен силикат. Катинов съобщи, че се полагат усилия да се намали въглеродният отпечатък в медната индустрия и с наличния фотоволтаичен парк вече са спестени 18 хил. тона въглеродни емисии за една година.

„Работим за още фотоволтаични паркове с обща мощност около 13 мегавата, които, когато заработят, производството им ще покрие 6% от консумацията до 2030 г.“, обясни Катинов. По думите му вече е започнало предпроектно проучване и за собствени вятърни турбини, на идейна фаза е и обновяване на микро ВЕЦ „Душанци“, който ще бъде свързан с енергийния микс и така ще се балансира доставката на енергия.

Сред новостите, които ще влязат в производството на „Аурубис“, е бъдещото електрифициране на производството. Катинов коментира и Германия, където вече се работи за замяна на природния газ с водород и амоняк. „Така ще се спестят 6200 тона вредни емисии на година, а при амоняка 4 хиляди тона при производството на медни пръти“, пресметна мениджърът.

Като главна цел през следващите години той посочи рециклирането на батерии.

Водородна вълна

„Европейската комисия се позовава на водорода като главна цел на декаборнизацията, но истината е в енергийния микс и оптимизация на енергийните разходи, като целта за големите производства е да покриват собствените си нужди“, коментира Драгомир Иванов, основател и мажоритарен акционер в "Грийн Иновейшън" – компания, която разработва технологии за производство, съхранение и потребление на водород.

Той потвърди, че напоследък все по-големи проекти залагат на използването на водород не само като батерия, но и като гориво-заместител на фосилните горива.

„Зеленият водород е начинът, с който да се постигне декарбонизацията. ЕК даде дефиниция и той бързо беше припознат за производство. В България в проектите започва да се включва зелен водород. Цената е винаги конкурентна, дори без субсидиите“, обясни Иванов, който се надява след масовото навлизане на водорода цената му като суровина да стане по-конкурентна.

Той отбеляза, че производството на водород не е лесна задача, но соларни паркове и вятър като ефективност и мащаб дават различни възможности.

Според Драгомир Иванов има добри практики в Германия, а реализацията на проектите в България са на различни фази. „Институциите в България работят активно по темата, но заради това, че страната ни е в периферията на ЕС, е по-трудно с финансирането", коментира той и даде като пример Германия, която използва различни европейски програми. „Има заложен ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, затова до края или средата на другата година ще видим сериозни проекти“, прогнозира той.

Драгомир Иванов съобщи, че в ЕС вече има 11 одобрени проекта в сферата на зеления водород, но българският бизнес все още се движи с по-бавни темпове.

С обувките на Game of Thrones

„Модата позеленява – брандовете в световен мащаб обръщат внимание на ESG темата и са постигнали въглероден неутралитет, искат го и от своите контрагенти“, потвърди Ремзи Ингилизов, зам. управител на Ingiliz Group, семейна фирма от занаятчийския бранш, специализирана в производството на луксозни обувки.

„Имаме десетгодишен план и до 2027 г. трябва да постигнем нулев въглероден отпечатък и да реализираме зелени енергоизточници, като използваме произведената енергия за наша консумация", посочи той. "През 2017 г. нормативната база не позволяваше и изчакахме 2020 г.,  за да реализираме стратегията си. С инвестиция под 1 млн. лева в края на 2021 г. станахме енергийно независими с фотоволтаичните ни системи“, допълни Ремзи Ингилизов.

Като най-важна част при производството Ингилизов подчерта въвеждането на ESG политики. По думите му те са оценени от партньорите на компанията и след фентъзи епоса Game of Thrones с обувките на Ingiliz Group бяха обути и актьорите в продължението на фентъзи сериала „Къщата на драконите“.

Според мениджъра семейната фирма търси финансиране по европейските програми, но забавянето на средствата ги принуждава да са иновативни и залагат на собствен ресурс и инвестиции, за да отговорят на динамиката в производството. Така компанията успява да сменя колекциите 4 пъти в годината.

Генерални партньори на Energy of Tomorrow са „ПроКредит Банк" и „Електрохолд". Основни партньори са „Главболгарстрой" и „Умни решения Shelly", част от „Алтерко". Събитието се организира и с подкрепата на Schneider Electric, „Аурубис България", „Индустриален холдинг България", „Конкорд Асет Мениджмънт" и „Енери".

Институционални партньори са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стартъп асоциация (BESCO), Институтът за енергиен мениджмънт (ЕMI), Френско-българската търговска и индустриална камара, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българска мрежа на Глобалния договор.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal, Webcafe.bg и Money.bg.

Още интересни моменти от събитието можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още