IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България създава държавна компания за зелена енергия

Работи се ефективно с Европейската комисия за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на зелени технологии, изтъкна Росен Христов

14:23 | 20.04.23 г. 12
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

България ще създаде държавна компания за зелена енергия. Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow, организирано от Investor.bg.

В "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) е обособено ново дружество, което ще се фокусира върху развитието и съхраняването на зелена енергия. Работи се ефективно с Европейската комисия (ЕК) за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на такива технологии, посочи енергийният министър.

"България наистина има нужда на ускоряване на процеса по декарбонизация и внедряване на зелени технологии. Енергетиката много нашумя в рамките на последната година заради цените на енергоизточниците. Също така се ускориха някои процеси на европейско ниво, като декарбонизация и алтернативни източници на енергия", подчерта Христов.

С тенденцията за пълна декарбонизация енергетиката получава още по-важна роля в икономиката, добави той.

Електрификацията е в основата на този процес, като тя е съпътствана с редица мерки за енергийната ефективност. Това трябва да бъде заложено в политиката на всяка държава, категоричен е Христов.

По думите му България е една от най-въглеродно интензивни икономики, но това именно дава възможност за бързо внедряване на зелената енергия. Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow. Снимка: Investor.bg Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow. Снимка: Investor.bg

С напредването на внедряването на възобновяема енергия цената на енергията намаля, като излизат нови технологии, позволяващи фрагментирането на индустрията и достъпа на много гъвкави предприятия, посочи той.

„Надявам се в най-скоро време да се превърнем в европейски лидер по отношение на декарбонизацията и зелените технологии“, каза още Христов.

Energy of Tomorrow се провежда днес в Интер Експо Център в София.

Генерални партньори на Energy of Tomorrow са „ПроКредит Банк" и „Електрохолд". Основни партньори са „Главболгарстрой" и „Умни решения Shelly", част от „Алтерко". Събитието се организира и с подкрепата на Schneider Electric, „Аурубис България", „Индустриален холдинг България", „Конкорд Асет Мениджмънт" и „Енери".

Институционални партньори са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стартъп асоциация (BESCO), Институтът за енергиен мениджмънт (ЕMI), Френско-българската търговска и индустриална камара, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българска мрежа на Глобалния договор.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal, Webcafe.bg и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
До: grainis Цветелина ще сади мискантус, или т. нар. слонска трева. https://***.desant.net/show-news/22682
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
И енергиината мафия сита и овцете не са на свободния пазар.Като лъсне декарбонизацията ще има блеене.Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. https://***.aa.com.tr/en/europe/ukrainian-power-grid-operator-holds-auctions-for-electricity-export-to-europe/2868485#
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 1 година
До: evlogiВсъщност продават. Съвсем прилично качество на приемливи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 1 година
С напредването на внедряването на възобновяема енергия цената на енергията намаля, като излизат нови технологии, позволяващи фрагментирането на индустрията и достъпа на много гъвкави предприятия, посочи той.... абеее не така ми стои въпроса с Фактурата от ЧЕЗ. Като цяло има резон в такива идеи, стига те да не остават само идеи, най-вече, защото теглихме външни дългове, за да ги раздаваме за пенсии а инвестирахме всичко на всичко 0 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
grainis
преди 1 година
През 2024 г. , в Икономическа Зона - Божурище, Институтът за Биомаса и Биогорива - ibb.alle.bg , стартира Проекта "SGB" за постигане на 100% енергийна независимост на България, с монтажа на първата в света Пилотна Инсталация за добив на над 5,000 тона на ден Инженерна, Оранжерийна, 100% С-Неутрална, Свръхбързо-Растяща ( в рамките на часове) Биомаса - biomass.alle.bg , над 1,000 тона на ден Зелен БиоМетан и още толкова OFO-Биогориво - ofomobile.alle.bg , на почти НУЛЕВА цена. bg-razvitie.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Държавна компания = некомпетентни хрантутници с раздут щат, крадящи държавни пари и имитиращи дейност. Задръж си държавната компания, таварищ Катамаран-баболюбител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Бесове. Не по Достоевски. По бесовски,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: khaoПропускаш и държавната компания, дето щеше да продава евтино сирене, идея на оня олигоф,рен Гечев, земеделския министър( не Румен, а Явор) и още една щуротия, дето пък Ку,рнела я замисляше, дето пък евтини дърва щеше да продава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Ох боже.Край няма тази мъка...Аб,е откъде са събрани тия ид, итои бе??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: Тодор_Иванов: как *КОЙ, тук цяла дръжавна компания гласят... :) Куче влачи рейс, диря няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още