IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България ще има нужда от нови мощности за електроенергия с размерите на хилядници

Как да премине енергийната трансформация у нас, коментира доц. Владимир Зиновиев

20:30 | 28.02.23 г. 2

Нуждата от електроенергия в България ще се повиши драстично със замяната на изкопаемите горива. Предизвикателствата в енергийната трансформация в България са свързани с генерацията на енергия, а не толкова с преработката на суров петрол. „Ще трябва да се изградят нови мегамощности за производство на електроенергия "в размер на хилядници". Енергийната трансформация, като съвкупност от процеси, не касае само RePowerEU и замяната на един тип генераторни мощности с друг. Касае също и консуматорите“, посочи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС.

Този коментар той направи след състоялия се УНСС научен форум "Енергийната трансформация в България в контекста на плана RePowerEU" с организатори Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към УНСС и Министерството на икономиката и индустрията.

"Браншовите организации, особено тези, които представляват големите енергийни консуматори и електроразпределителните дружества, заявиха категорично, че трябва да има много ясен фокус и конкретика – как, какви стъпки и в какъв времеви хоризонт ще бъдат направени с оглед представянето на ясната картина и по отношение на капиталовите разходи, и по отношение на оперативните разходи впоследствие", съобщи доц. Зиновиев.

По думите му в последните 10 години идеята за енергийна трансформация беше разглеждана в процеса на декарбонизация с оглед екологичните аспекти на политическите решения, но от февруари миналата година, след началото на войната в Украйна, се добави нов етап в това развитие.

„Сега Европейската комисия призовава към вдигане на оборотите и ускоряване на процеса, касаещ RePowerEU – замяната на генераторните мощности на фусилни горива с възобновяеми енергийни източници“, обясни Владимир Зиновиев.

Според него в процеса на замяна на фосилните горива необходимостта от електроенергия ще се повиши драстично, като за България става дума за нужда от няколко нови мощности. Ученият смята, че новите консуматори на електроенергия, каквито са например електромобилите и термопомпените станции, могат и трябва да играят "ролята на координатор на баланса на енергийната система".

Какво ще бъде "горивото на прехода" - зеленият водород или синтетичните горива и зеленият амоняк? Кой от тях "има много по-голяма перспектива от гледна точка на технологично развитие и икономически ползи за индустриалния сектор към настящия момент"? Държавата готова ли е да се вслуша в препоръките учените в областта на енергетиката? Заявена ли е политическа воля за промени?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ще редим перки и панелки за окуражаващи снимки от космоса, а отдолу ще крием дизеловите генератори, за да гарантираме 24-часов добив на ток. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Ша стане за кашмер американската марица като включи генераторите в паралел на "демократичния ирански газ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още