IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България чака около 1 млрд. лева по RePowerEU

Анализират се всички рискове и възможности от арбитражно дело срещу "Газпром"

14:20 | 06.01.23 г. 4
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България очаква около 1 млрд. лева за проекти по програмата RePowerEU на Европейския съюз, която предвижда намаляване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия, съобщи от трибуната на Народното събрание служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на парламентарния контрол. Той уточни, че проектите по тази нова програма ще бъдат интегрирани в Плана за възстановяване и е вариант за предоговаряне на опциите в документа.

В момента, в който програмата RePowerEU бъде отворена за преговори, България ще представи своите предложения, увери Христов. В момента се подготвят проекти, свързани с енергийна ефективност, нисковъглеродни горива - зелен водород, и други, които ще намалят зависимостта ни от вноса на природен газ.

Христов коментира още и възможно арбитражно дело по отношение на изпълнението на договорните отношения с "Газпром". Според министъра има много ограничена и противоречива информация по първото подобно дело, водено досега - между финландската Gasum и "Газпром".

Според руския гигант съдът е признал за извънредно обстоятелство указът на руския президент Владимир Путин за заплащане на газа само в рубли и това означава, че финландската страна дължи пари по клаузата Take or pay. Но от Gasum посочват, че Арбитражният съд в Стокхолм е постановил, че компанията не трябва да плаща в рубли и в момента се водят допълнителни преговори, затова и не дава и повече информация по казуса.

Българският министър уточни, че в момента се правят консултации с правни кантори, за да се избегнат всички рискове и да се подсигури защита при евентуално подаден иск от страна на "Газпром" с претенции за плащане на газа по Take or pay. По тази клауза България би дължала "стотици милиони", като точната сума се уточнява сега, след като договорът с "Газпром" приключи на 31 декември 2022 година.

Притесненията на Христов, изказвани на няколко пъти досега, са, че България не е изпълнила искането за плащане в рубли, докато други европейски държави са го направили. Руската страна обаче едностранно променя правилата за плащания, като в края на годината руският президент Владимир Путин внесе нова промяна в указа относно плащането на газ от страна на недружелюбни държави. Тя предвижда възможност "Газпром" да събира дългове от свои чуждестранни длъжници или да погаси свои задължения към руски компании в чужда валута.

Компетентните органи проучват всички обстоятелства около преустановените доставки на природен газ и ще се търси и наказателна отговорност, ако има такава, за български чиновници, нарушили интересите на страната, каза още Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
RePowerEUhttps://***.dnevnik.bg/bulgaria/2003/06/26/139794_velchev_mojem_da_prodadem_irakskiia_dulg_za_250_mln/Продайте вземането на Козяк бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
По-правилно не е ли: едни хора от България чакат едни пари от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
dnp_m
преди 1 година
Това недоразумение наречено министър оправи хауса. Сега затова плащаме с 20 евро повече на мегават от борсите. То не бяха 50 евро остъпки, 50% остъпки. Накрая се оказа цена по-висока от борсовите. Явно комисионната за осъждане на България е добра за него и господарите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Поредната шепа трохи, за да доубием енергетиката си и да станем още по-зависими. Дали ще сме зависими от Русия или от САЩ и Турция, сме все зависими. Робите са си роби! Единствено за ГОСПОДАРИТЕ има значение, чии роби сме! Затова е и тази борба на американските и турски господари - повече роби, по-богати и силни ще са те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още