IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландската Gasum не трябва да плаща на "Газпром" в рубли, реши арбитражен съд

Руската компания спря газа за финландците през май заради отказа им да променят условията на договора

16:13 | 16.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финландската държавна компания Gasum не трябва да плаща на "Газпром" в рубли за доставките на природен газ, постанови арбитражен съд. От компанията съобщиха през май, че ще заведат арбитражно дело, както е предвидено по договор с руския гигант, когато има спорове около условията.

През април "Газпром" поиска смяна на начина на плащане - от евро в рубли, на което в Gasum не се съгласиха. Малко по-късно бяха преустановени доставките на руския природен газ за компанията. Тогава финландската компания публикува съобщение, в което заяви, че преустановяването на изпълнението на договора крие риск за доставките, въпреки че са подготвени за подобен вариант и природен газ влиза в страната чрез връки с Естония.

В подобна позиция през пролетта се оказа и българската "Булгаргаз" - компанията не се съгласи да промени начина на плащане и доставките бяха спрени едностранно. Българската компания все още изпълнява своите ангажименти по договора, който изтича в края на годината - подава всеки ден заявки за доставки, които обаче се връщат без отговор от "Газпром". Новото ръководство, което пое компанията през август, отказва коментари относно договора с руснаците.

Изпълнителният директор Деница Златева отбеляза пред журналисти през октомври, че интересите на България ще бъдат запазени.

От съобщението на Gasum става ясно, че арбитражът е постановил двете компании да продължат двустранните преговори по договора, докато не се изясни ситуацията. Засега доставките на "Газпром" няма да бъдат възстановени, коментира финландската компания и допълва, че повече няма да прави изявления, докато не приключат преговорите с руската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
remarek
преди 1 година
На ударени ли се правите, както обикновено? "Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания Gasum да плати на "Газпром Експорт" над 300 млн. евро просрочени задължения, като установи, че спирането на доставките поради отказа на компанията да плаща за газ в рубли е законно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още