IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизиите на плановете за възстановяване ще трябва да включват допълнителни енергийни мерки

Европейският парламент потвърди споразумение, постигнато със Съвета в края на 2022 г.

16:30 | 14.02.23 г.
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Държавите от ЕС, които поискат ревизия на националните си планове за възстановяване, ще трябва да включат допълнителни енергийни мерки, предвидени в плана RePowerEU, става ясно след гласуване в Европейския парламент. С голямо мнозинство от 535 гласа "за", 63 "против" и 53-ма въздържали се депутатите потвърдиха споразумението, постигнато по темата с Европейския съвет в края на 2022 г.

С него се изисква при представяне на актуализация на плановете, включително и при искане за увеличаване на финансирането чрез заеми, да бъдат включени мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия и разнообразяване на доставките на енергоресурси. Насърчават се трансграничните и многонационалните енергийни проекти и борбата с енергийната бедност.

Принципът за ненанасяне на значителни вреди следва да се прилага и в RePowerEU, като се дава възможност за временни изключения за мерки, които са насочени към преодоляване на непосредствените проблеми на общността в областта на енергийната сигурност, свеждат до минимум потенциалните вреди за околната среда и не застрашават целите на ЕС в областта на климата.

С плана RePowerEU Европейската комисия се надява да насърчи намаляването на зависимостта на ЕС от руските енергийни източници, както и да подсили зеления преход. За тази цел са предвидени 300 млрд. евро.

В началото на годината депутатите от 48-ото Народно събрание задължиха правителството да преговаря за актуализация на Плана за възстановяване и устойчивост. Целта е да се удължи срокът за експлоатация на въглищните централи. До 31 март служебното правителство трябва да предоговори условията по плана, записаха депутатите.

Новите правила относно мерките по RePowerEU в националните планове за възстановяване влизат в сила в деня след публикуването им в Официален вестник на ЕС. След това всички актуализации на плановете ще трябва да се съобразят с промените, посочват от пресцентъра на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още