IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът задължава кабинета да предоговори затварянето на въглищните централи с ЕС

Парламентът ще задължи кабинета да предоговори условията по Плана за възстановяване

10:15 | 12.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След продължило до среднощ заседание на енергийната комисия към 48-то Народно събрание депутатите от парламентарно представените партии единодушно се подписаха под решение, с което парламентът да задължи правителството да предоговори записаното в Плана за възстановяване. Това става възможно след като ЕК призна промяната в геополитическата обстановка заради войната в Украйна и позволи предоговаряне на проекти, така че да бъдат включени точките от плана RePowerEU, приет още през май 2022 година. Те предвиждат намаляване на зависимостта от вноса на изкопаеми горива от Русия.

При това положение България ще се опита да отложи мярката за намаляване на емисиите въглероден диоксид с 40% до 2026 година и да осигури работата на въглищните мощности поне до 2038 година. В мотивите на решението е записано, че очакванията са за недостиг на природен газ в ЕС в обем на 27 млрд. куб. метра през 2023 година и нестабилност на енергийните пазари още няколко години. При това положение отказът от въглища носи несигурност не само за България, но и за цяла Европа.

Друга промяна, която ще поиска правителството, ще е 50% от средствата предвидени за съоръжения за производство на геотермална енергия да отидат за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, а останалата сума ще бъде преформулирана като грантова схема.

Депутатите записаха още като задължение на кабинета да договори отпадането на отделянето на "Булгартрансгаз" и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от структурата на Българския енергиен оператор (БЕХ).

По време на заседанието на енергийната комисия служебният ресорен министър Росен Христов призна, че правителството умишлено не е внесло териториалните планове по схемата за подпомагане на въглищните региони. С това България загуби 90 млн. евро, но тези планове трябва да бъдат синхронизирани с Плана за възстановяване. В тях е вписано закриването на 12 хил. работни места , свързани с въгледобива, и заменянето им с работни места в други области, за което обаче още няма решение какви да бъдат, допълни още Христов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Да предоговори затваряне веднага. Да затварят и АЕЦ. ПАВЕЦ "Чайра" вече успяха да го "ремонтират". Да продължават нататък. Територията е нужна на Чичо Сам, за да накаже Путин. Ще трябва да му я освободим. Това налагат евроатлантическите ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още