IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите задължиха кабинета да докладва за предоговарянето на Плана за възстановяване

Министрите от служебния кабинет ще се отчетат за запазването на въглищните централи у нас

17:25 | 02.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание задължи Министерския съвет да представи доклад за всички планирани, предприети и извършени действия по изпълнението на решението на предишния парламент за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в част енергетика.  

Докладът трябва да бъде изготвен и внесен в парламента в срок до 15 работни дни от приемане на настоящото решение, предава БТА.

През януари 2023 г. Народното събрание задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост, с което се цели запазване на въглищните централи в страната. 

Искра Михайлова от "Възраждане", един от вносителите на проекта за решение, обясни, че изискват отчет за свършеното от правителството по предишно решение на парламента. Тя призова министъра на енергетиката и вицепремиера по управление на еврофондовете още днес да възложат изготвянето на този доклад, за да могат депутатите да получат в срок отговорите, които били забавени с месеци. 

Драгомир Стойнев от "БСП за България" коментира, че е странно защо такъв доклад не е бил представен на народните представители. „Улисани в работа тук, забравихме да контролираме служебния кабинет“, каза той. Според него трябва да има яснота какво се случва в комплекса "Марица Изток". 

Според приетото днес решение докладът, който ще изготви правителството, трябва да включва хронологично представяне на предприетите стъпки от министрите чрез служебния вицепремиер по управление на европейските средства и служебния министър на енергетиката. Трябва да са включени всички срещи, разговори, предложения, планове, проекти и решения, свързани с преговорния процес заедно с цялата съпътстваща документация към тях за срока от 12 януари 2023 г. до изготвяне на доклада, както и цялата налична кореспонденцията с Европейската комисия в този период, свързана с изпълнението на решението на предишното Народно събрание.

В доклада следва да има информация и за всички изработени или в процес на изработка проекти за ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници заедно с цялата съпътстваща документация към тях, свързани с територията на комплекс „Марица Изток”, заложени като условие за предоговаряне на ПВУ, поставено от ЕК.

Докладът трябва да предостави и информация за всички документи, изготвени и свързани с евентуално изграждане на фотоволтаични системи и/или индустриални паркове в имоти собственост на „Мини Марица Изток” ЕАД и тези, които се използват за въгледобив, както и за решения и/или проекти на решения на ресорните министерства, свързани с разпореждане на недвижими имоти и/или изпълнение на задълженията на „Мини Марица Изток” ЕАД по сключения през 2005 г. концесионен договор.

Докладът, който трябва да бъде внесен в парламента, следва да съдържа и информация относно списък с наименованията на фирми, с които са осъществявани срещи-разговори във връзка с осъществяване на инвестиционни проекти за ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници на терени, находящи се в Източномаришкия басейн, както и резултатите от проведените разговори, в това число и сключени под каквато и да е форма договори или поети писмени ангажименти, както и информация за всички изработени и предоставени на ЕК проекти, заедно с цялата съпътстваща документация, свързани с плана REPowerEU.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още