IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за над 53 млн. лева подадоха иновативни компании с печат от ЕК за високи постижения

Финансирането на проектите е до 2,5 млн. лева

21:31 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проекти за над 53 млн. лева са подадени от иновативните фирми с печат от Европейската комисия за високи постижения. За това съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, след като приключи кандидатстването по първата сесия от четвъртата процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), отворена от Министерството на иновациите и растежа.

От МИР уточниха, че почти всички български компании, отличени с „Печат за високи постижения“ от Европейския иновационен съвет към EК, са кандидатствали за безвъзмездна финансова помощ по първия прием на документи.

Поисканата от 18-те кандидати подкрепа сумарно е за 53,376 млн. лева.

Благодарение на втория шанс, който ще имат българските проекти по процедурата, се отчита двойно повишен интерес на иновативни фирми да кандидатстват за европейското финансиране по програмите на ЕК в Брюксел, посочват от министерството.

Четвъртата процедура по Плана е предназначена за новаторски фирми, за които финансирането по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“ не е достигнало, въпреки високото качество на проектите им. Тъй като идеите и разработките на тези фирми са много иновативни, оценени са като високо качествени и развиват нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката, чрез Плана се осигури ресурс за подкрепа на тези проекти. Те са за рискови, пробни и новаторски технологии, продукти и услуги, някои от които се разработват за първи път и са без аналог. Максималният размер на финансиране за проект е до 2,5 млн. лева, като фирмите имаха възможност да кандидатстват за помощта между 7 април и 12 май.

Общият бюджет от 118 млн. лв. е разделен на два приема на документи през годината. От МИР уверяват, че оценката на проектните предложения ще бъде ускорена, тъй като те вече веднъж са оценявани от ЕК и ще покрива само административни проверки.

Догодина ще се финансират такива проекти, но вече по новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ), която ще финансира внедряването на научни разработки в бизнеса и производствата.

Вече са отворени четири програми за фирмите чрез Плана за възстановяване за общо около 500 млн. лв. По първите три - „Технологична модернизация“ (над 260 млн. лв.), „ИКТ решения и киберсигурност“ (30,5 млн. лв.) и "Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията" (200 млн. лв.) МИР вече сключва договори с класираните компании.

В близките дни министерството ще отвори за кандидатстване и петата от общо шест мерки по Плана – за изграждане на индустриални зони и паркове, чиито бюджет е 212 млн. лв., а до седмици ще обяви и набирането на проекти по шестата, последна мярка по НПВУ с бюджет 180 млн. лв. – за кръгова икономика, оползотворяване на отпадъците и внедряване на „зелени“ технологии в производствата на фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още