IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1600 фирми получават 30 млн. лв. за ИКТ решения и киберсигурност

Грантовете по ПВУ са между 3 хил. и 20 хил. лв. без съфинансиране

15:49 | 23.02.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Общо 1599 фирми ще получат 30,6 млн. лв. за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини и дигитална реклама по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

На сайта на министерството са публикувани фирмите, които ще получат финансиране по втората процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за „ИКТ решения и киберсигурност“.

По процедурата се кандидатстваше между октомври и 19 декември 2022 г., като са подадени над 7600 проектни предложения.

Компаниите ще имат възможността да закупуват софтуер за оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси, както и да си осигурят по-добра информационна и киберсигурност. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лв.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. В зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

След извършване на предвидените в нормативната уредба служебни проверки Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР ще започне поетапно сключване на договори с одобрените дружества.

Мярката е втората отворена и приключила от ПВУ по линия на Министерството на иновациите и растежа след първата за „Технологична модернизация“. По двете процедури за общо 5 месеца бяха подадени над 10 200 предложения. В момента МИР сключва договорите за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по първата процедура „Технологична модернизация“ с 953 класирани фирми, а първите авансови плащания тръгват към фирмите през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още