IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани за разработване и внедряване на иновации в български фирми

Семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаятите ще закупуват модерни машини, съоръжения и софтуер по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

21:01 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Над 420 млн. лева ще бъдат инвестирани през тази година за разработване и внедряване на иновации в българските компании, съобщи Министерството на иновациите и растежа. От средствата ще могат да се възползват както микро, малки и средни предприятия, така и дружества  до 499 служители. Ще се допускат и партньорства с големи фирми. Това стана ясно от годишната рамка на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която беше приета днес от Комитета за наблюдение. Управляващ орган на Програмата е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР.

Очаква се още през март да бъде обявена първата процедура по новата Програма за конкурентоспособност. Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът ѝ ще бъде 127 млн. лв. Ще могат да кандидатстват компании от различни икономически сектори, като проектите им трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на иновации. Чрез нея ще бъдат инвестирани почти 300 млн. лв., като част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.

В последните месеци на тази година ще бъде отворена още една мярка от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Със 117,5 млн. лв. ще се подобри производственият капацитет на семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите. Те ще могат да закупуват модерни машини, съоръжения и софтуер, така че да започнат да произвеждат повече и по-качествени продукти и да станат по-конкурентни на пазара.

Последна актуализация: 21:01 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още