IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Националният иновационен фонд сближава бизнеса и науката?

Предприемачите трябва да се възползват от научните звена в страната, посочи Бойко Таков, директор на ИАНМСП

15:30 | 22.12.22 г.

Общо 21 проекта за иновации, избрани сред 127 компании, получиха близо 7 млн. лева на поредната конкурсна сесия на Националния иновационен фонд на агенцията за малки и средни предприятия. Цели 17 от тях ще бъдат изпълнявани в колаборации с научни звена, институти към БАН и университети. Това каза Бойко Таков, директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Това е и една от основните целите на фонда - да подпомага сътрудничеството между бизнеса и науката, посочи събеседникът. Малките и средни предприятия в повечето случаи не могат да инвестират в собствени развойни дейности, така че трябва да се възползват от научните звена в страната, които отговарят на очакванията на бизнеса за качество, допълни той.

Проектите са съобразени със стратегията за интелигентна специализация. Типове на проекти са система за мониторинг с цел предотвратяване на тежки заболявания, технология за производство на пожароустойчиви отпадъци, иновативен подход за биопринтирани хрущялни импланти, решение за замърсяване с микропластмаси във водната среда, оценка на замърсяване с микрочастици, иновативно образователно приложение и други, изброи Таков.

През 2022 г. агенцията е обновила изцяло екипа от експертни оценители, включила е хора от бизнеса, облекчила е значително процесите на кандидатстване и оценяване, въвела е и нова електронна система.

Повече за дейностите на агенцията, наградата ѝ за трансгранично сътрудничество на Go Global Awards и критериите за оценка на проекти може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още