IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

127 млн. лв. за иновации ще бъдат достъпни за бизнеса от март

Над 420 млн. лв. ще ползват фирмите по новата програма „Конкурентоспособност“ през полугодието

14:50 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През март Министерството на иновациите и растежа ще отвори за кандидатстване първата процедура по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021 – 2027. Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът й е 127 млн. лв. По мярката ще могат да кандидатстват малки и средни предприятия с до 499 служители, както и големи с до 3000, но само в партньорство с малки и средни компании.

Кандидатстването ще се реализира само електронно в системата ИСУН, посочват от ведомството.

Кандидати могат да бъдат предприятия от различни икономически сектори, като проектите им трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“. 

Стратегията е базов документ за изпълнението на двете нови европрограми по линия на Министерството на иновациите и растежа – ПКИП и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ).

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на иновации. Тя ще бъде отворена за кандидатстване през април с бюджет над 293 млн. лв. Част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени. По процедурата ще могат да кандидатстват малки, средни и големи предприятия.

Във втората половина на 2023 г. за първи път ще се отвори процедура, насочена към семейни предприятия (предприятия, които се притежават от повече от един член на семейство) и фирми от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът й е 117,5 млн. лв. и е за подобряване на производствения им капацитет. Със средствата фирмите ще могат да закупуват модерни машини, съоръжения и софтуер, така че да започнат да произвеждат повече и по-качествени продукти и да станат по-конкурентни на пазара.

ПКИП бе одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок – за 48 дни. Изпратена бе на 16 август и одобрена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете големи програми за бизнеса, управлявани от Министерството на иновациите и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още