IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 млн. лева ще са достъпни за развитие на индустриални зони и паркове

Процедурата стартира през април, кандидатстването е изцяло електронно

15:10 | 09.03.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще отвори за кандидатстване мярка по Плана за възстановяване и устойчивост за над 212 млн. лв. за развитието на индустриални зони и паркове в България. Минималният размер на безвъзмездната помощ за проект ще е 3 млн. лв., а максималният – 40 млн. лв. Това каза Анна Лютакова, директор на дирекция „Инструменти за икономически растеж“ в Министерството на иновациите и растежа.

Процедурата в момента е на обществено обсъждане, като се очаква след като то приключи на 23 март и бъдат отразени всички получени коментари, кандидатстването да стартира през април изцяло електронно, през ИСУН, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

Оператори на индустриални зони и паркове могат да кандидатстват с инфраструктурни проекти за пътища, ЖП-връзки и други елементи на довеждаща и вътрешна техническа инфраструктура, сгради за лаборатории за научни изследвания и изграждане на зарядни станции за електромобили. 

„По „Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции“ („AttractInvestBG“)“ ще могат да кандидатстват всички оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие“, обяви тя. Кандидатите могат да участват индивидуално – за вътрешната инфраструктура в парка или зоната, или в партньорство с общини, Агенция "Пътна инфраструктура", Национална компания „Железопътна инфраструктура“ или ВиК оператори – за довеждащата инфраструктура до парка или зоната.

„Целта на инвестициите по мярката е да се създадат благоприятни условия за инвеститорите чрез изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура“, коментира Лютакова.

Един от основните критерии в оценката на проектите по процедурата е да се докажат заявен инвеститорски интерес, брой на инвеститорите, които ще бъдат привлечени в парка и брой на новоразкритите работните места по проектите им. „Приоритет ще се отдава на кандидати в Северна България с цел балансираното развитие на страната, за да се преодолеят регионалните дисбаланси“, допълни тя.

Фокусът на мярката е да се подобри инфраструктурната свързаност. „Безвъзмездните средства ще се отпускат за изграждане, реконструкция и рехабилитация на довеждаща техническа инфраструктура до границите на индустриалния парк или зона – пътни и железопътни връзки, преносни проводи и съоръженията към тях (водопровод и канализация, електропроводи, физическа инфраструктура, предназначена за разполагане на електронни съобщителни мрежи и др.). Ще може да се кандидатства и за изграждане, реконструкция и рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура в границите на индустриалния парк или зона – улици, алеи, паркинги, площади, железопътни линии, преносни проводи и съоръжения и др.", поясни Лютакова.

По програмата ще може да се финансира и научно-изследователска (иновативна) инфраструктура – изграждане, реконструкция и преустройство на сгради и помещения за осъществяване на научно-изследователска и развойна дейност, иновации и технологичен трансфер, лаборатории за изпитвания и тестове, свързани с дейността на предприятията на територията на индустриалната зона или парк. Мярката дава възможност и за изграждане на екологична вътрешна инфраструктура – зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още