IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успява ли изкуственият интелект да намали инвестицията за нов продукт?

Изкуственият интелект винаги ще бъде по-добър в определени аспекти и в извършването на определени дейности, посочи Светозар Георгиев, партньор в Eleven Ventures

14:47 | 25.05.23 г.

Изкуственият интелект (ИИ) драстично намалява прага на нужната инвестиция за създаване на нов продукт и увеличава продуктивността с 50-55%, докато при появата си парният локомотив е добавил само 10% към продуктивността на човешката дейност като цяло. Това сравнение за възможностите на изкуствения интелект направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Светозар Георгиев, партньор в Eleven Ventures.

„Изкуственият интелект скъси дистанцията между много добрите IT специалисти и не толкова добрите. Но това не е процес, върху който можем да влияем. Трябва да се адаптираме и да се възползваме от новите възможности“, коментира той.

Светозар Георгиев е убеден, че изкуственият интелект винаги ще бъде по-добър в определени аспекти в извършването на определени дейности. „Въпросът е как ти да си по-продуктивен като човек. Тоест, да не те замени изкуственият интелект от "А до Я", а по-скоро да помогне", посочи той. IT експертът се надява, че ще се запази креативният, инженерен аспект от създаването на нещо, например софтуер, като „ти щрихираш, а машината стои до теб и попълва празнините“.

„Това, което предстои да видим да се случва в краткосрочен план, е, че ще се изравни или скъси дистанцията между много добрите специалисти и тези на по-начално ниво, защото изкуственият интелект ще обере част от тази разлика, най-малкото като продуктивност“, прогнозира Светозар Георгиев. Той очаква тези специалисти, които са най-добри, да положат усилия, за да станат още по-добри.

За бъдещето на инвестициите той коментира, че докато преди две-три години, за да се за започне работа и да се развие дадена компания са били нужни 10 души и 1 млн. долара, "сега може да се окаже, че ти трябват един или двама и 200 хиляди долара". "Прагът, за да успееш и да постигнеш същия продукт, доста пада. Пада прагът на необходимите ресурси – човешки и капиталови - за постигане на същия резултат", обясни мениджърът.

Той очаква конкуренцията да стане още по-жестока, което, по думите му, не е задължително лошо, защото тя ражда иновация.

"Правилата на играта се променят. Това не важи толкова за нашите инвестиционни фондове, защото те са на по-ранна фаза, но тези, които са по-скоро инвестиращи в по-късна фаза на развитие на компаниите и са привлекли много милиарди, сега може да се окаже, че няма къде да вложат толкова много пари, защото с по-малко постигаш същото", е мнението на Светозар Георгиев.

По какъв начин Eleven Ventures подпомага компаниите да подобрят скоростта и ефективността на операциите си? Помага ли изкуственият интелект на пазарния анализ и сравненията на добрите практики при прилагането на технологии в новите продукти на компаниите? Има ли риск България да се окаже технологично изостанала заради пропуски в образованието? Как се отразява политическата обстановка в страната на бизнес климата?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още