IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще убие Google Search и Amazon, каквито ги познаваме

Големият пробив в новата технология ще дойде или от технологичен гигант, или от стартъп, твърди милиардерът

10:41 | 23.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че бъдещата топ компания за изкуствен интелект вероятно ще е създала личен дигитален агент, който може да изпълнява определени задачи за хората, пише CNBC.

Технологията ще бъде толкова дълбока, че може радикално да промени потребителското поведение. „Който и да спечели личния агент, това е голямото нещо, защото никога повече няма да влезете в търсачка, никога няма да се насочите към сайт за продуктивност, никога повече няма да отидете в Amazon”, коментира той.

Този все още неразработен асистент с изкуствен интелект ще може да разбира нуждите и навиците на човека и ще му помага да „чете нещата, които вие нямате време да четете“, посочи Гейтс по време на събитие на Goldman Sachs и SV Angel в Сан Франциско, посветено на изкуствения интелект.

Гейтс твърди, че има 50 на 50 шанс този бъдещ победител в изкуствения интелект да бъде или стартъп, или технологичен гигант.

„Ще съм разочарован, ако Microsoft не влезе в тази ниша“, твърди Гейтс. „Но съм впечатлен от редица стартъпи, включитено Inflection”, посочва той, визирайки Inflection.AI, който е съоснован от бившия директор на DeepMind Мустафа Сюлейман.

Ще отнеме известно време докато този мощен бъдещ дигитален агент стане готов за масово ползване, коментира Бил Гейтс. Дотогава компаниите ще продължат да интегрират т.нар. генеративния изкуствен интелект, подобен на ChatGPT на OpenAI, в собствените си продукти.

Гейтс също така коментира и здравните си усилия, свързани с работата на Bill & Melinda Gates Foundation, посочвайки, че изкуственият интелект ще ускори иновациите в тази област и ще доведе до по-напреднала разработка на лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
мрънмрън
преди 10 месеца
"чете нещата, които вие нямате време да четете" тоест text-to-speech, просто на базата на интереси... доста иновативно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
Това, което ще стане е че което са най-горните резултати в търсачката сега (обикновено реклами и после най-безсмислените за каквото ти е нужно) ще ти бъдат давани като единствени резултати. Гугъл вече от доста време е почти напълно безполезен, сега ще стане абсолютно безполезен. Но пък ФАКТЧЕКВАНЕТО ще е на космическо ниво, не се съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още