IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс не вижда смисъл във временното спиране на развитието на изкуствения интелект

Милиардерът е отявлен поддръжник на технологията

20:48 | 04.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Призивите за временно спиране развитието на изкуствения интелект няма „да решат предстоящите предизвикателства“, коментира съоснователят на Microsoft Бил Гейтс пред Ройтерс. Това е първият му публичен коментар, откакто отвореното писмо с призива предизвика дебати относно бъдещето на технологията.

Технологичният лидер, който се превърна във филантроп, каза, че би било по-добре светът да се съсредоточи върху това как най-добре може да използва изкуствения интелект.

Коментарите пред Ройтерс той направи, след като миналата седмица беше изпратено отворено писмо, подписано от Илон Мъск и над 1000 експерти по изкуствен интелект, което изисква спешно слагане на пауза на разработването на системи, които са „по-мощни” от тези, поддържани от Microsoft. Новият GPT-4 на OpenAI може да води човешки разговор, да композира песни и да обобщава дълги документи.

Експертите, включително съоснователят на Apple Стив Возняк, посочват в писмото си, че потенциалните рискове и ползи за обществото трябва да бъдат оценени.

„Не смятам, че искането на една определена група да се направи пауза решава предизвикателствата“, коментира Гейтс. „Ясно е, че има огромни ползи от тези неща... Това, което трябва да направим, е да идентифицираме проблемните области“.

Microsoft се опитва да изпревари конкурентите си чрез инвестиции за милиарди долари в собственика на ChatGPT – OpenAI.

Въпреки че в момента е фокусиран изцяло върху благотворителната организация Bill and Melinda Gates, Гейтс е отявлен поддръжник на изкуствения интелект и твърди, че е толкова революционен, колкото интернет или мобилните телефони.

В публикация в блог, озаглавена „Ерата на ИИ започна“, която беше публикувана на 21 март – ден преди отвореното писмо, Гейтс пише, че вярва, че изкуственият интелект трябва да бъде използват, за да се помогне за справяне с част от най-големите неравенства в света.

В интервюто си за Ройтерс той също така посочва, че подобна пауза, като исканата, ще бъде сложна за налагане.

„Наистина не разбирам кого твърдят, че могат да спрат, и дали всяка страна в света ще се съгласи да спре, а и защо би спряла“, коментира той. „Но има много различни мнения в тази област“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 1 година
Ти каква долна твар си. Жив да го одерат тоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
В поисках более совершенных логических вентилей исследуются квантовые устройства, биологические молекулы, фононные тепловые системы https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BD#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:1D_normal_modes_(280_kB).gif
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още