IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Изкуственият интелект е най-революционната технология от десетилетия 

Трябва да имаме предвид, че сме едва в началото на това, което ИИ може да постигне, признава милиардерът

07:30 | 23.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бил Гейтс. Снимка:  Hollie Adams/Bloomberg
Бил Гейтс. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Той е човек, който би трябвало да знае. Когато цифровата революция доведе до появата на персонални компютри във всеки дом, а интернет стана незаменим, компанията на Бил Гейтс Microsoft беше в челните редици. Днес той смята факта, че е проспал революцията на смартфоните, за най-голямата грешка в кариерата си. Това може само да добави тежест към последното му изявление: Гейтс гледа на изкуствения интелект като на една от най-преломните промени от десетилетия насам.

Бил Гейтс заяви, че според него изкуственият интелект (ИИ) е най-революционната технология, която е виждал от десетилетия, наравно с компютрите, мобилните телефони и интернет.

„Развитието на изкуствения интелект е също толкова фундаментално, колкото и създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон", пише той в публикация в блога си. „Цели индустрии ще се преориентират около него. Предприятията ще се отличават по това колко добре го използват“. 

Гейтс, 67-годишен пионер на персоналните компютри, заяви, че е развълнуван от това как ИИ може да подобри живота. Той и други технологични лидери от години размишляват за различните приложения на ИИ - дебат, който се засили, след като стартъпът OpenAI пусна ChatGPT през ноември. По същество изкуственият интелект се отнася до способността на компютъра да се учи от големи количества данни и впоследствие да имитира човешки реакции.

„Възходът на изкуствения интелект ще освободи хората да правят неща, които софтуерът никога няма да направи - например да преподават, да се грижат за пациенти и да помагат на възрастни хора", пише той. 

Той заяви, че според него ИИ може също така да помогне на учените да разработват ваксини, да обучават учениците по математика и да замени работни места в области, ориентирани към изпълнението на задачи, като продажби и счетоводство. Той предположи, че един ден ИИ ще може да преглежда електронната поща на даден човек и да планира срещите му.

Представители на Гейтс и OpenAI не отговориха веднага на запитванията за коментар на WSJ.

Гейтс от години казва, че вярва, че ИИ ще промени живота. Той помогна за трансформирането на индустриите, след като стана съосновател на Microsoft Corp., софтуерен гигант и пионер в областта на персоналните компютри, през 1975 г. Оттогава той се занимава и с други области, включително филантропия, разработване на ваксини и ИИ. По данни на FactSet той все още основен акционер в Microsoft. 

Инженерите работят върху технологията за изкуствен интелект от десетилетия, но ChatGPT е сред най-сложните версии на тази технология, които са били пуснати за публично ползване. Чатботът привлече вниманието с човекоподобните си отговори на почти всеки въпрос. Въпреки това някои от отговорите му бяха грешни или неподходящи, което подчертава съществените ограничения на ChatGPT. Някои училища и компании ограничиха хората да използват чатбота, докато други ги насърчиха да го изпробват.

OpenAI постави началото на надпревара между технологичните гиганти за пускане на подобни технологии, включително търсачката Bing на Microsoft с изкуствен интелект и Bard, програма за разговори на Google, собственост на Alphabet Inc.

По-рано тази година Microsoft заяви, че прави многогодишна инвестиция в размер на няколко милиарда долара в OpenAI - стартъпа, който стои зад ChatGPT. Гейтс заяви, че се среща с хора от OpenAI от 2016 г. насам и е впечатлен от техния стабилен напредък.

За да покаже колко сериозно е схващането му за ИИ, той прибягва до лична история. Точно два пъти в живота си е знаел, че е свидетел на технологична революция. В първия случай неговият по-късен служител Чарлз Симони му показва за първи път концепцията си за графичен потребителски интерфейс, въз основа на която Microsoft по-късно разработва най-важния си продукт Windows - и катапултира персоналните компютри при масовия потребител. Втората подобна изненада се е случила през миналата година, когато OpenAI предостави на своя инвеститор Гейтс предварителен преглед на своя езиков модел ChatGPT. 

По думите му той бил развълнуван и поставил на разработчиците предизвикателство. Трябвало е да бъде обучен да издържи приемния изпит по биология за американските университети - по въпроси, които никога преди това не му бяха задавани. „Мислех, че ще им дам задача за две или три години", спомня си Гейтс. „Те бяха готови след няколко месеца. Малко по-късно, казва той, изкуственият интелект е бил в състояние да отговори правилно на 59 от 60 въпроса и да напише есета по темите. 

„Когато той се справи с изпита, го помолихме да отговори на ненаучен въпрос: „Какво да кажа на бащата на болно дете?". Той написа задълбочен отговор, който едва ли някой в стаята би могъл да изрази по-добре, възхищава се Гейтс. „В този момент разбрах, че това е най-голямата технологична иновация след графичния потребителски интерфейс“. 

Шанс за по-справедлив свят

За разлика от графичния интерфейс обаче, ИИ не е на преден план за бизнеса му. „Сега съм филантроп на пълен работен ден", сухо обобщава Гейтс многобройните си усилия за борба с пандемиите и световния глад. „И като такъв много съм мислил за това как ИИ - в допълнение към многобройните начини, по които може да направи хората по-продуктивни - може да ни помогне да поправим най-големите неравенства в света", обяснява той. Той вижда възможности по-специално в две основни области: Здравеопазване и образование.  

Особено в областта на здравеопазването ИИ може да донесе голямо облекчение, смята Гейтс. Помагайки с документацията, той освобождава време за лекарите и медицинските сестри, за да обърнат повече внимание на хората. В същото време, казва той, той може да помогне за идентифициране на симптомите и да подпомогне търсенето на нови лекарства. Това предлага огромен потенциал, особено в развиващите се страни, за подобряване на медицинското обслужване, което е много по-лошо, отколкото в богатия Запад.  

Много неща за преодоляване има и в областта на образованието. „Компютрите нямат ефекта върху образованието, на който много от нас се надяваха", признава самокритично Гейтс. Но той е твърдо убеден, че с подкрепата на изкуствения интелект това най-накрая може да се промени през следващите години. Макар че настоящата дискусия за ИИ в образованието се ограничава главно до възможностите за измами при изпитите, той вижда в нея по-скоро възможност. „Той ще познава нашите интереси, нашия стил на учене. И ще може да създава учебния материал по такъв начин, че да ни доставя удоволствие да го изучаваме", убеден е милиардерът.

ИИ обаче няма да замени учителя и самото учене. „Той само ще подобри работата между учителя и ученика - но никога няма да я замени“.

Има и недостатъци

Все пак в публикацията си Гейтс призна недостатъците на ИИ.

„Трябва да имаме предвид, че сме едва в началото на това, което ИИ може да постигне", написа той. „Каквито и ограничения да има днес, те ще изчезнат, преди да се усетим“. 

"Както всяко изобретение, ИИ може да се използва за добро и за зло", казва Гейтс. Ето защо той смята, че правителствата имат отговорността да държат компаниите отговорни за етичното боравене и мерките за сигурност. Тези проблеми обаче са все още в далечното бъдеще, все още има време да се вземат решения, уверява той.  За някои от по-малките проблеми обаче трябва да се предприемат действия сега. Например трябва да се създадат условия, така че училищата в по-бедните райони също да могат да използват подходящи инструменти, за да не се задълбочава пропастта между богатите и бедните в образованието. 

Той заяви, че вярва, че ИИ трябва да бъде регулиран по подходящ начин.

За да може технологията наистина да се използва за подобряване на здравната ситуация в световен мащаб, тя също така трябва да бъде адаптирана към различните условия, предупреждава Гейтс: „Моделите на изкуствен интелект в по-бедните страни трябва да бъдат обучени на различни заболявания. Те трябва да разбират други езици, да се справят с други предизвикателства. Например пациенти, които живеят много далеч от клиниките и не могат да си позволят транспорт. Или които не могат да си позволят почивки за възстановяване", прогнозира Гейтс.

Имах късмета да участвам в революцията на персоналните компютри и интернет революцията. Също толкова се вълнувам и от сегашния момент.
Бил Гейтс
основател на Microsoft

Илон Мъск, друг технологичен предприемач, предложи да се създаде регулаторен орган, който да подпомага развитието на ИИ. Мъск помогна за създаването на OpenAI, но от години казва, че е загрижен, че технологиите за изкуствен интелект стават толкова мощни, че могат да предизвикат война или да бъдат използвани за производство на оръжия. Представители на Мъск не са отговорили на молбата за коментар по темата. 

Гейтс признава опасенията си относно ИИ в своя блог, като казва: „Трябва да се опитаме да балансираме опасенията относно негативните страни на ИИ - които са разбираеми и основателни - със способността му да подобри живота на хората“. 

Все пак той добавя: „Имах късмета да участвам в революцията на персоналните компютри и интернет революцията. Също толкова се вълнувам и от сегашния момент“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
Naemate1
преди 1 година
Много се надценява ИИ. Истински ИИ никога няма да бъде създаден. То и интелигентността на хората е доста дебатируема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: zelka007, И това го написа, без да се усетиш, че вършиш същото? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... чета те , свръх интелект , който с олигофренична честота повтаря заучени опорки . ИИ-то не ти е помогнало особено , все си нискотарифен дето пише yшaнката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
pinoccio
преди 1 година
До: zelka007На дежурен олигоффрен като теб мога само да кажа, че ИИ ще подобри значително състоянието ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
с бая предизвикателства трябва да се справя ИИ в развиващият се свят уважаеми Бил : вандализма , постоянните прекъсвания на ток , липсата на поддръжка на хардуера , липсата на квалифициран персонал ... :))) ... ИИ е технология за развитият свят , не за развиващият се , ще ни откъсне още повече . толкова колкото ваксините са разпространени и се ползват там с успех , толкова и ИИ ще го бъде . за тези технологии е необходим човешки капацитет и съпътстващи услуги ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още