IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: ChatGPT ще промени света ни

Съоснователят на Microsoft смята, че промените, идващи с изкуствения интелект, не поемат в очакваната посока

20:50 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че ChatGPT – чатботът, който дава близки до човешките отговори на различни запитвания, е значителна разработка що се отнася до интернет. Това разкри той пред германския бизнес ежедневник Handelsblatt в интервю, публикувано днес.

„Засега изкуственият интелект можеше да чете и да пише, но не можеше да разбира съдържанието. Нови програми като ChatGPT ще направя много офисни работи по-ефективни като писането на фактури или писма. Това ще промени света ни“, коментира той.

Според Гейтс ще са нужни няколко години преди проблемите да бъдат изчистени, но вече „няма връщане назад“.

„Милиардите, които се вливат в тези разработки на софтуер и в дигиталните компании са по-големи от бюджетите за проучвания на правителствата“, смята той.

ChatGPT, разработено от американската фирма OpenAI и подкрепено от Microsoft, се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

Милиардерът не смята изкуствения интелект за заплаха за работните места. Според него няма да има по-малко лекари или учители в бъдеще. Той е на мнение, че в дългосрочен план работните часове на хората ще намалеят, защото машините ще се грижат за извършването на рутинни задачи. Това означава, че служителите ще могат да се концентрират върху много по-важни задачи.

„Досега се смяташе, че работниците в заводите ще бъдат най-бързо заменени от роботите. Това се случва, но изглежда сякаш изкуственият интелект първи ще помогне на офис работата да стане по-ефективна“, коментира още Гейтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още