IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu също подготвя конкурент на ChatGPT

Новината изстреля нагоре цената на акциите на китайския интернет гигант

14:55 | 07.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският интернет гигант Baidu записа ръст на цената на акциите си, след като увери, че е напът да пусне своя услуга, наподобяваща ChatGPT през март, разпалвайки очакването за това, което потенциално може да е най-сериозното участие на Китай в надпреварата за създаване на реалистични ботове с изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Листнатите в Хонконг акции на компанията записаха най-добрия си ден от март насам. Цената им нарасна с 15%, след като Baidu каза, че услугата ѝ ще носи името Wenxin Yiyan, или Ernie Bot на английски език. Американските депозитарни разписки на Baidu пък се изстреляха с 15% нагоре преди началото на борсовия ден. Baidu трябва да завърши вътрешните си тестове навреме за пускането на услугата следващия месец, обяви гигантът.

Новините за навлизането на Baidu в горещия свят на изкуствения интелект подкрепи и други свързани китайски акции – от Beijing Deep Glint Technology до Cloudwalk Technology в последните дни. Манията отразява все по-големия интерес на инвеститорите, откакто ChatGPT на OpenAI дебютира на пазара и привлече огромна инвестиция от Microsoft. Отвъд Baidu, редица големи и малки компании се надпреварват да изпреварят стартъпа в станалия изведнъж горещ свят на услугите с изкуствен интелект.

Baidu, която стои зад най-голямата търсачка в Китай, планира евентуално да вгради Ernie в основните си услуги за търсене. Инструментът ще позволи на потребителите да получават резултати от търсенето, наподобяващи разговор, подобно на популярната платформа на OpenAI.

Baidu похарчи милиарди долари в проучвания в сферата на изкуствения интелект в рамките на дългогодишни усилия за пренасочването си от онлайн маркетинга към дълбоките технологии. Системата Ernie – мащабен модел за машинно обучение, който е обучаван с данни в продължение на няколко години, ще стои в основата на задаващия се инструмент, подобен на ChatGPT.

Изкуственият интелект е рядък лъч светлина в свиващата се и съкращаваща кадри технологична индустрия. Компаниите за генеративен изкуствен интелект (наречен така, защото може да генерира ново съдържание по заявка – текст, снимки или изкуство), привличат огромни суми рисков капитал. През 2022 г. те са набрали около 920 млн. долара в САЩ, сочат данни на PitchBook, което се оказа с 35% повече спрямо предходната година.

През януари Microsoft обяви, че ще инвестира 10 млрд. долара в OpneAI – една от най-големите инвестиции в стартъп в историята. В допълнение, по-малко от три месеца от началото на 2023 г., редица компании за генеративен изкуствен интелект набраха или водят преговори за набиране на финансиране за обща сума, надхвърляща 700 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още