IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: За момента няма риск от загуба на средства по Плана за възстановяване

Ако искаме да имаме по-добър жизнен стандарт, ние трябва да се борим с корупцията, изтъква служебният вицепремиер по управление на европейските средства

20:45 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За момента няма риск от загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, всички рискове са от забавяне, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред bTV.

Повод за коментара му е решението на правната комисия в парламента да не разгледа на днешното си заседание промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в които са залегнали механизми за контрол и разследване на главния прокурор.

Парламентът няма мнозинство и няма желание да придвижим един от въпросите, който ни спъва най-много, според Пеканов. Той посочи, че аргументите на някои от депутатите са напълно несъстоятелни. Пеканов заяви, че ако е имало желание от страна на парламентарните сили, законът за механизма за контрол над главния прокурор можеше да мине.

„Видяхме в последните месеци много примери. Видяхме хартиената бюлетина как се прие за няколко заседания по няколко часа. За един месец да не може да се приеме един закон, е несериозно. Това не е вярно“, коментира още Пеканов. „Корупцията е нещо страшно, то буквално изяжда държавния ресурс, води до злоупотреби, води до бедност, дори убива. Корупцията е огромен бич, който ни спира и по отношение на икономическото развитие, и по отношение на благоденствието в страната. От години виждаме, че има реформи, които трябва да се придвижат и видяхме, че този парламент отново реши, че ще ги отложим за по-нататък“, допълни той.

Пеканов заяви, че Планът за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, чрез който може да бъде оказан натиск за структурни реформи.

„Това е един инструмент да се движим напред. Това обаче не е само, за да вземем някакви пари. Това е реформа, която ние трябва да направим за себе си. Ако искаме да имаме по-добър жизнен стандарт, ние трябва да се борим с корупцията“, добави вицепремиерът.

Според него това не е нещо абстрактно, което има значение само тук в София. „Това има значение за цялата страна от гледна точка на това корупционните проекти, злоупотребите с държавен ресурс, всичко това трябва да го адресираме с редица мерки. Те са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост – около 10 закона. От тези 10 закона, които са само по темата върховенство на закона, минаха само три. Всичко това има дългосрочни последици върху нашата страна – не е само, за да вземем някакви пари“, обясни Пеканов.

Той добави, че срещу пакета от закони за съдебната власт стоят 748 млн. евро за следващото плащане по Плана за възстановяване.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още