IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Докато не бъдат приети 14 законопроекта, няма да има второ плащане по ПВУ

Всички проекти, които не са засегнати по темата декарбонизация, ще бъдат реализирани, увери вицепремиерът по управлението на европейските средства

14:07 | 24.01.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Докато внесените от правителството 14 законопроекта не бъдат приети, няма да има второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това коментира вицепремиерът Атанас Пеканов след конференцията "Парите по Плана за възстановяване и европейските структурни фондове", организирана от "24 часа“.

„България продължава да изпълнява Националния план за възстановяване и устойчивост със своите инвестиции и реформи в тези области, които не са засегнати от решението на парламента по отношение на декарбонизацията“, посочи служебният вицепремиер по управлението на европейските средства, цитиран от БТА. И припомни, че в рамките на решението на парламента, което беше взето преди седмици, България ще търси разговори по главата "Енергетика" с Европейската комисия. Пеканов съобщи, че Министерството на енергетиката ще изпрати на Европейската комисия обосновано искане как страната ни да заложи реалистични цели в Плана за възстановяване и устойчивост.

Той припомни, че Националният план за възстановяване и устойчивост е нов механизъм и това се разбира от всички страни членки на ЕС. „България успя да навакса забавянето и е една от 11-те държави, които са получили първото плащане по НВПУ, докато останалите 16 държави не са поискали първо плащане или не са го получили към момента“, посочи служебният вицепремиер. По думите му само няколко държави са поискали второ плащане, а само три са го получили до момента.

Вицепремиерът подчерта, че през последните месеци са обявени процедури на стойност 3,6 млрд. лева – 2,8 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост и 0,8 млрд. лева по оперативни програми. Към програми като тази за технологична модернизация и киберсигурност се наблюдавал огромен интерес. Над 5 млрд. лева са средствата, планирани през настоящата година от структурните фондове, но парите ще се увеличат, тъй като предстои да се представят още няколко оперативни програми. „Само по Плана за възстановяване и устойчивост в следващите 3-4 месеца ще започнат четири процедури на стойност 710 млн. лева", обяви вицепремиерът.

Пеканов потвърди, че за да се получат парите по Плана за възстановяване и устойчивост, от България се очакват реформи. „Част от тях са в парламента от месеци. Надявам се в последните дни на този парламент да бъдат гледани законите за реформи за върховенството на закона и за механизма за отчетност на главния прокурор. Това от години се казва на България, а ние не го правим. Темата беше придвижена от министъра на правосъдието Крум Зарков в Народното събрание. Тези закони трябва да ги приемем, защото те ще ни помогнат и за приемането ни в Шенген“, смята вицепремиерът.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев съобщи, че от 1,2 млрд. лева ресурс за бизнеса в България по линия на Министерството на иновациите и растежа що се отнася до процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС, за първите шест месеца 700 млн. лева ще бъдат на разположение за кандидатстване и от големи фирми. Компаниите трябва да имат до 499 служители.

По думите му, големи предприятия до 3 хиляди служители също ще могат да кандидатстват по различни процедури с общ ресурс около 500 млн. лв. – процедури, достъпни и за малките и средни фирми. „По този начин ще достигнем до 99,9% от работодателите в страната“, посочи той.

Министърът съобщи, че бяха подадени над 2500 проектни предложения по първата процедура „Технологична модернизация“, 953 от които бяха обявени на 30 декември за първите фирми, които получават финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, за общо 260 млн. лв.

„Преди дни приключи общественото обсъждане по процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“, която предстои да отворим в началото на февруари. Получихме над 120 въпроса, което показва високото ниво на интерес“, заяви Пулев и поясни, че по мярката ще може да се кандидатства три месеца, а не два, както обикновено. Бюджетът за процедурата е 200 млн. лева, а тя е една от четирите, които предстои да бъдат отворени през следващите шест месеца, по линия на МИР по Плана за възстановяване и устойчивост. Българската банка за развитие ще осигури мостове финансиране за ВЕИ на малки и средни фирми, стана ясно още от думите на министъра.

Що се отнася до новата Програма за конкурентоспособност с бюджет 3 млрд. лв. и изцяло новата за България Програма за наука и иновации с бюджет 2,4 млрд. лв., в следващите шест месеца предстои отварянето на три процедури – за разработване на иновации, за внедряване на иновации и за изграждане на 12 цифрови иновационни хъбове (за около общо 560 млн. лв. общо).

Пулев уточни, че ресурсът на МИР за бизнеса е 1,2 млрд. лв. за следващите шест месеца. Той обърна внимание на процедурата по програмите „Внедряване на иновации в малки и средни предприятия“ с бюджет 293 млн. лв., по която ще може да се кандидатства от април. „В голяма част тя репликира първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за „Технологична модернизация“. Така фирмите, които не са успели да получат финансиране за същото от Плана, ще могат да кандидатстват за средства от новата Програма за конкурентоспособност“, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още