IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Аталай: Планираното намаляване на емисиите в Плана за възстановяване е на некоректна база

ДПС са готови на преговори с всички, ако получат мандат за съставяне на правителство, каза депутатът

11:32 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Намаляването на вредните емисии, предвидено в сегашния вариант на Плана за възстановяване на България, одобрен от Европейската комисия, е сметнато на некоректна база - 2019 година, докато в ЕС сметките са на базата на 1990 г. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в 48-то Народно събрание и депутат от ДПС Рамадан Аталай пред БНТ.

Преди ден депутатите дадоха мандат на служебното правителство да предоговори плана, което става възможно, след като Брюксел позволи проектите да бъдат преразгледани на фона на войната в Украйна и плана RePowerEU, който предвижда намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива.

Рамадан Аталай коментира, че ако бъде взета за базова 1990 година, България вече е изпълнила изискването за намаляване на емисиите с 55% към 2030 г. Според него ако бъде изпълнено изискването, както е предвидено в сегашния вариант, това ще означава затваряне на половината мощности, които произвеждат електроенергия и намаляване на износа. При създалата се ситуация това означава и създаване на сериозен дефицит на електроенергия в целия регион.

Според Аталай на тази база България може да успее да получи отстъпки от Брюксел. Той допълни, че страната ни може да направи и алтернативно предложение - намалението с 40% на емисиите до 2026 г. да не бъде само в електроенергетиката, а и да включва и други индустрии - например от сградния фонд.

Енергийният сектор е един от най-замърсяващите в ЕС, но емисиите въглероден диоксид от жилищния фонд също са във фокуса на климатичните политики в общността. Брюксел нееднократно е отбелязвал, че голяма част от жилищата в Европа са стари, несанирани и с ниска енергийна ефективност - например губят топлина, което не само увеличава разходите за отопление, но и потреблението на енергия.

Аталай критикува правителството на "Продължаваме промяната" и заради това, че е внесло плана без обществено обсъждане. Според него са поети ангажименти, които не са от полза за България, при това без авторите да са се запознали с положението в мините и Старозагорския регион.

Според него е било грешка и включването на батерийните мощности в плана. "Никой никъде още не ги е виждал, или ако ги има, те са в процес на производство и инсталиране в определени държави", категоричен е Аталай.

Преговорите няма да бъдат лесни, призна още депутатът от ДПС - сега страната ни ще трябва да убеди всички членове на общността в правотата на аргументите си. "Но ние нямаме друг избор", допълни той.

Пред БНТ Рамадан Аталай беше категоричен, че ДПС е готово да вземе третия мандат за съставяне на правителство. " Защо да не бъде мандатът в ДПС? Ние сме единствената формация, която сме доказали, че с трети мандат можем да правим правителство", заяви той.

Според депутата в движението са готови на преговори с всички партии, включително и с "Възраждане".

Партията е третата по големина в 40-то Народно събрание, но по Конституция президентът има право да връчи третия проучвателен мандат на парламентарно представена партия по негов избор. Досега ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" се провалиха в опита да съберат подкрепа за свое правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още