IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов Панайотова: Не можем да избягаме от ангажимента по Плана за възстановяване

Никаква промяна не може да бъде направена на крайните параметри, предупреди директорът на Фондация "Европейски институт"

13:17 | 12.01.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Не можем да избягаме от ангажимента, който сме дали за декарбонизацията, но можем да предложим алтернатива. Това заяви пред БНР Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт". Този коментар тя направи по повод предложението за удължаване на работата на ТЕЦ-овете у нас до 2038 г., а не както предвиждаше Националният план за възстановяване и устойчивост, те да бъдат затворени през 2025 г.

По искане на Комисията по енергетика редактирано предложение за запазване на въглищния сектор влиза като извънредна точка в дневния ред на парламента. Депутатите настояват Министерският съвет да изиска промяна в Плана за възстановяване и устойчивост. От него трябва да отпадне поетият от страната ни ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на ток с 40% до края на 2025 г.

"България би могла да изтъкне определени аргументи, които дали ще се възприемат от Европейската комисия, доколко експертите ще ги преценят, имаме ли конкретен план. Цифрата, която е поставена за намаляването на парниковите емисии, т.е. ние да се включим в общото намаляване на ЕС, трябва да бъде спазена, посочи Панайотова. – Ако не е с „Мариците“, трябва да е много ясно какво правим спешно друго, за да постигнем това число.“

Тя е категорична, че планът няма да бъде одобрен и никаква промяна не може да бъде направена на крайните параметри.

По думите ѝ такова нещо до момента не се е случвало в друга държава. Според нея станалите страни-членки трябва да реагират по някакъв начин, да не би за България да има преференциален подход, а другите да бъдат ощетени. „Много страни страдат“, подчерта тя и заяви, че балансът трябва да бъде запазен.

Панайотова отбеляза още, че докато се водят преговорите, България не може да изпълнява останалите проекти.

Според нея разговорът в нашата страна или е много експертен, или се принизява. „Като член на Европейския съюз имаме своите ангажименти, заяви тя и напомни, че до момента са минали 2,5 години от започването на плана, и изказа мнение, че преговорите трябваше да се водят в началото.

Любов Панайотова е категорична, че трябва да се обърне повече внимание на коментарите на представителството на Европейската комисия в България. По думите ѝ, независимо от това кое правителство го внася и колко правителства се сменят, поетият ангажимент е на национално ниво – независимо от политическата боя, партии и договорки: "Това е стабилността на държавата, реномето на държавата и оценката доколко ние сме партньор, на който може да се разчита, и да ни имат доверие", коментира експертът.

Тя обясни, че България е длъжна да постигне определени параметри по този финансов пакет и попита, ако има промяна, с какво ще се компенсират определени средства за проекти, които няма да бъдат изпълнени.

„Не може да се върви по някакъв план и да се стартират другите проекти, без целият пакет да бъде договорен наново. Абсурд е да стане. Това отнема изключително много време. Тази година трябва да има междинна оценка за това как са изхарчени парите, да се види къде липсва възможност да бъдат усвоени пари, за да бъдат пренасочени към другите страни-членки, които имат по-хубави проекти. Този пакет, големият – европейският, няма да остане неусвоен, той ще бъде преразпределен след първите три години, като се види как върви“, потвърди Панайотова.

Тя е на мнение, че няма да има достатъчно смелост в изпълнителната власт, тъй като тя не е редовна, да се говори пред Брюксел: "Нашите депутати ни накараха". „Много е жалко, защото парите са много. Никога няма да имаме толкова пари повече. Скептик съм. Един пакет цялостно се предоговаря. Това отнема време", категорична е Любов Панайотова и поясни, че страната ни няма готов план за масово навлизане на алтернативни и зелени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
С изпълнението на условието за влизането ни в EU, България се лиши доброволно от 45 милиарда лв. (според изчисленията на Р. Овчаров) от износ на ел. енергия от четирите затворени блока на АЕЦ-а ни. Е...това са наистина много пари. Пари, които никога няма да видим от ЕК. Сега ще разберем дали ние можем да разчитаме на тях и да им имаме доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
Веднъж от години насам да имаме парламентарно единомислие и обединение по някакъв важен въпрос и пак песимизъм в медиите... Много страни страдат. Ами страдат Любче. И всичките са от Европейския съюз. От липса на енергоносители страдат. Сега ще разберем дали не искат да сме солидарни в страданието им. Силни партньори ли искат или зависими потребители. Много е жалко, защото парите са много." Ама тези от експорта на електроенергия са по-много, та имаме ли нужда от милостиня...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: zelka007Звучи като чудесен план за подпомагане на германска и/или китайската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Малко ми приличаш на оня, дето видял едни изпотени и изморени пичове, па питал бе тия що са изпотени, ми вадеха пънове цял ден, му отговорили.Е, че кво толкоз,рекъл нашия човек, аз наскоро гледах отсреща в градинката едни вадеха пънове, нищо и никаква работа, подкопаеш го,подкопаеш и го извадиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: zelka007, Зелков, това 'Запретваме ръкави и започваме ... :)))' го помня от едно друго време :) Сега сме пазарна икономика. Бизнесплан -> Инвеститори -> Заем от бамката -> Реализация(под инвеститорски контрол) -> Изплащане на заема към бамката. Това е капитализъма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Аман с тия Марици !!!!! Водородни камиони за транспорт !! Водородни хъбове за зареждане , защото сме на входен маршрут в ЕС !! Батерии и завод за батерии !! Геотрмални централи !! Електролизери в мащаб !! Обезсоляване на морска вода , за да имаме достатъчно вода за технически нужди !! Фотоволтачини централи в мащаб на слънчевите ливади ... Запретваме ръкави и започваме ... :))) ... Аман от ревльовци на всяко ниво !! Спираме природният газ и петрола ... Нема сложно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още