IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Сроковете за предоговаряне на Плана за възстановяване може да се окажат клопка

Вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори с ЕК за следващите процедури с оглед решението на депутатите

15:58 | 13.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде продължителен процес, а срокът до 31 март, заложен от депутатите, може да постави клопка пред тази реализация. Това каза пред медиите служебният министър-председател Гълъб Донев, коментирайки вчерашното решение на парламента да задължи Министерския съвет да промени Плана в частта с въглищните централи. 

Той допусна, че тази "клопка" със срока е възможно да е поставена умишлено.

"Работим за това да отстояваме националния интерес на България - това, което е заложено от предходното редовно правителство с тези намаления да бъде предоговорено. Да бъде предоговорена включително, ако се наложи, и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това разпореждане на парламента, но това е времеемък и дълъг процес. Само оценката на ЕК отнема около 2 месеца, а оттам нататък ще се водят разговори с всички държави членки. Така че сроковете на Народното събрание може да се ни се виждат много подходящи, но има рискове, които може би и нарочно Народното събрание с тези срокове, с които задължават и ЕК, служебното правителство и останалите държави, поставят клопки пред тази реализация", посочи той, цитиран от БНТ.

Още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори с Европейската комисия и отделните нейни структури за това каква процедура да се следва по решението на Народното събрание, посочи премиерът. И допълни, че това е прецедент, тъй като нито една друга държава, член на Европейския съюз, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове. „Това е любимото занимание на Народното събрание – да възлага на служебното правителство да извършва някакви действия“, коментира Донев.

С приетото решение парламентът задължава служебния кабинет в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за отправяне на обосновано искане до Комисията за предоговаряне на плана. Целта на предоговарянето е от документа да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година, беше посочено по време на вчерашните дебати в законодателния орган. 

Премиерът Донев предупреди, че е важно да не забавим реализацията, започването и изпълнението на другите проекти, които са от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Те са в сферата на социалната политика, здравеопазването, регионалното развитие, електронното управление и други сфери от обществено-икономическия живот. Тези проекти трябва да продължат да се реализират и да се работи по тях“, припомни той.

Служебният премиер коментира темата с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по време на посещение на терена в квартал „Горна баня“, предвиден за бъдещето изграждане на Национална детска болница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още