IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската инвестиционна банка ще съдейства за строежа на Националната детска болница

Очаква се изграждането на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г.

12:50 | 13.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на Националната детска болница. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в "Горна баня". Заедно със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев и служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков той посети терена, определен за строеж на Националната детска болница, предава БТА.

Донев информира още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

„Българските деца заслужават да имат високотехнологична, многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение на деца“, заяви Донев. 

Според министър-председателя избраният терен в "Горна баня" е подходящ, защото се намира в близост до парк, а наличието на минерална вода в района благоприятства развитието и на бъдещ рехабилитационен център към Националната детска болница. 

„Много правителства преди това се спънаха с първата крачка именно поради това, че не можаха да изберат подходящ терен за строителството на Националната детска болница“, смята Донев. 

Служебният здравен министър се надява, че до края на годината може да има завършен архитектурен проект и следващата година да започне строежът на педиатрията.

Регионалният министър също потвърди, че се очаква строежът на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г. и допълни, че строителството на подобен тип болница би трябвало да отнеме около две години.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новата детска болница да бъде построена върху терена от около 40 декара в квартал „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Така проектът за изграждането на Национална детска болница получи нов тласък, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия.

Бъдещата детска болница придоби статут на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още